Ναός Αγίου Δημητρίου στο Αυλωνάρι

Ναός Αγίου Δημητρίου στο Αυλωνάρι

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Ναός Αγίου Δημητρίου στο Αυλωνάρι (EL)

Άγνωστος (EL)

Inventory number 119119 (EL)
Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
Ο ναός του αγίου Δημητρίου βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο δυτικά του οικισμού του Αυλωναρίου σε εύφορη πεδιάδα. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και στο πλαίσιο της διαίρεσης της Εύβοιας από τους Βενετούς το 14ο αιώνα το Αυλωνάρι αυτονομείται διοικητικά λόγω των απειλών που δέχεται από Τούρκους, Φράγκους και Καταλανούς πειρατές και καθίσταται διοικητικό, στρατιωτικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης πλούσιας και εύφορης περιοχής. Αποτελεί την έδρα του φέουδου που υπαγόταν στον Βενετό βάιλο της Χαλκίδας. Η περιοχή ήταν ιδιαίτερα πλούσια και επέτρεπε την ίδρυση και την αγιογράφηση αξιόλογων ναών, συχνά σταυρεπίστεγων, που είναι ο πλεόν συνηθισμένος αρχιτεκτονικός τύπος της περιοχής και γενικότερα της Εύβοιας. Πρόκειται για μνημείο πολύπλοκο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική και τη μνημειακή ζωγραφική του, για τα δεδομένα των επαρχιακών ναών της Εύβοιας. Η σημερινή του μορφή προέκυψε από αλλεπάλληλες οικοδομικές φάσεις και μετασκευές. Το μέγεθός του και η αγιογράφησή του αποκαλύπτουν τη δύναμη των Ελλήνων και τις οικονομικές δυνατότητες της περιοχής. Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο του σταυρεπίστεγου ναού τύπου Α1( Αναστ. Ορλάνδος) και χρονολογείται τον 13ο αιώνα. Αποτελείται από τον κυρίως ναό, έναν ευρύχωρο νάρθηκα, που στεγάζεται με οκτάπλευρο τρούλο και δύο κλίτη που πιθανόν να μην είναι σύγχρονα. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος στον Άγιο Δημήτριο, με εξαίρεση μία τοιχογραφία τριών έφιππων αγίων στο βόρειο παρεκκλήσιο, περιορίζεται στο κεντρικό κλίτος και στο νάρθηκα. Η ζωγραφική διατηρείται δυστυχώς σε αποσπασματική κατάσταση. (EL)

Ναός (EL)

2015-07-14T00:00:00.000+03:00

Υστεροβυζαντινή περίοδος/Λατινοκρατία



Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας

Εικόνα

Μη γλωσσολογικό περιεχόμενο - Μη εφαρμόσιμο

Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (EL)
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0): Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el

http://hdl.handle.net/11525/DOI-33768



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.