Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΝαός (EL)


1204 - 1600 (EL)
Ναός Αγίου Βλασίου (EL)


Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
Διασχίζοντας το δρόμο που ενώνει την Αλίαρτο με το Ακραίφνιο, στα αριστερά απλώνεται η εύφορη κωπαϊδική πεδιάδα, ενώ δεξιά βραχώδεις λόφοι με ψηλές και απότομες πλαγιές περιλαμβάνουν μια συστάδα σπηλαίων. Εκεί εντοπίζονται τρεις σπηλαιώδεις ναοί. Ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Βλασίου ή Ζωοδόχος Πηγή βρίσκεται εννιά χιλιόμετρα δεξιά της οδού από Αλίαρτο προς Ακραίφνιο και είναι αφιερωμένος στον προστάτη των ζώων Άγιο Βλάσιο. Ένα εικονοστάσι στο πλάι του δρόμου δηλώνει την είσοδο του σπηλαίου. Πρόκειται για έναν ερειπωμένο τρίκογχο ναό με δυσδιάκριτο τοιχογραφικό διάκοσμο. Στη σπηλιά υπάρχει δεύτερος ναός αφιερωμένος στη Ζωοδόχο Πηγή. Εδώ διατηρούνται τοιχογραφίες του 1333, εξαιρετικής τέχνης, και σώζονται τα ονόματα των δωρητών όπως πληροφορεί γραπτή κτητορική επιγραφή που διατηρείται αποσπασματικά στο τέμπλο. (EL)
Inventory number 138138 (EN)

Ναός (EL)


Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας (EL)
The Ephorate of Antiquities of Euboea (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)


2015-07-16T00:00:00.000+03:00


Εικόνα

Μη γλωσσολογικό περιεχόμενο - Μη εφαρμόσιμο

Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα 4.0
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0): Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.