Τράπεζα μονής οσίου Λουκά

Τράπεζα μονής οσίου Λουκά

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Τράπεζα μονής οσίου Λουκά (EL)

Άγνωστος (EL)

Η Μονή του Οσίου Λουκά ακολουθεί την οργάνωση των βυζαντινών μονών που επιβάλλουν ο κοινός μοναστικός βίος και ο φρουριακός τους χαρακτήρας. Αποτελείται από παρατακτικά τοποθετημένα κτήρια που περικλείουν ευρύχωρη εσωτερική αυλή, στο μέσο της οποίας δεσπόζουν τα δύο καθολικά. Στα περιμετρικά κτήρια στεγάζονται τα κελιά των μοναχών καθώς και βοηθητικοί χώροι. Οι μοναχοί εκτός από τις καθημερινές ακολουθίες του μοναστικού τυπικού και τις θείες λειτουργίες ασχολούνταν και με την καλλιέργεια της γης και την κτηνοτροφία. Μάρτυρες των εργασιών αυτών είναι οι αποθηκευτικοί και εργαστηριακοί χώροι που σώζονται σήμερα και δείχνουν τη μεγάλη παραγωγή, η οποία δεν καλύπτει μόνο τις ανάγκες των μοναχών αλλά διοχετεύεται και στις τοπικές αγορές, καθιστώντας τη μονή σημαντικό κέντρο της περιοχής. Για την ασφάλειά της η Μονή ενισχύεται με πύργους από τους οποίους σώζεται σήμερα μόνο ένας. Στο διώροφο κτήριο που βρίσκεται στα νότια των καθολικών βρίσκεται η τράπεζα (τραπεζαρία) που οι μοναχοί γευμάτιζαν ακούγοντας το συναξάριο της ημέρας. Σήμερα στο χώρο λειτουργεί έκθεση αρχιτεκτονικών γλυπτών από τη μονή, το μετόχι της στην Αντίκυρα και μνημεία της ευρύτερης περιοχής. (EL)
Inventory number 180180 (EL)
Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)

Τράπεζα μονής (EL)

2015-08-04T00:00:00.000+03:00

Μεσοβυζαντινή περίοδος



Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας

Εικόνα

Μη γλωσσολογικό περιεχόμενο - Μη εφαρμόσιμο

Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (EL)
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0): Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el

http://hdl.handle.net/11525/DOI-33827



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.