Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΦωτάναμμα (EL)


Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
Η Μονή του Οσίου Λουκά ακολουθεί την οργάνωση των βυζαντινών μονών που επιβάλλουν ο κοινός μοναστικός βίος και ο φρουριακός τους χαρακτήρας. Αποτελείται από παρατακτικά τοποθετημένα κτήρια που περικλείουν ευρύχωρη εσωτερική αυλή, στο μέσο της οποίας δεσπόζουν τα δύο καθολικά. Στα περιμετρικά κτήρια στεγάζονται τα κελιά των μοναχών καθώς και βοηθητικοί χώροι. Οι μοναχοί εκτός από τις καθημερινές ακολουθίες του μοναστικού τυπικού και τις θείες λειτουργίες ασχολούνταν και με την καλλιέργεια της γης και την κτηνοτροφία. Μάρτυρες των εργασιών αυτών είναι οι αποθηκευτικοί και εργαστηριακοί χώροι που σώζονται σήμερα και δείχνουν τη μεγάλη παραγωγή, η οποία δεν καλύπτει μόνο τις ανάγκες των μοναχών αλλά διοχετεύεται και στις τοπικές αγορές, καθιστώντας τη μονή σημαντικό κέντρο της περιοχής. Για την ασφάλειά της η Μονή ενισχύεται με πύργους από τους οποίους σώζεται σήμερα μόνο ένας. Στο φωτάναμμα, στο βόρειο μέρος της αυλής, συγκεντρώνονται οι μοναχοί για να ζεσταθούν τις παγωμένες βραδιές. Είναι μια κιονοστήρικτη αίθουσα με κυλινδρικούς θόλους, στους οποίους ανοίγονται οπές εξαερισμού. (EL)
Inventory number 181181 (EN)Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας (EL)
The Ephorate of Antiquities of Euboea (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)


2015-08-04T00:00:00.000+03:00

Εικόνα

Μη γλωσσολογικό περιεχόμενο - Μη εφαρμόσιμο

Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα 4.0
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0): Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.