Ναός Μεταμόρφωσης Σωτήρος

Ναός Μεταμόρφωσης Σωτήρος

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Ναός Μεταμόρφωσης Σωτήρος (EL)

Άγνωστος (EL)

Inventory number 183183 (EL)
Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
Το χωριό Βούνοι, 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Χαλκίδας, αποτελούσε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο, που άκμαζε και επί τουρκοκρατίας, όπως μαρτυρούν οι δύο σωζόμενες βυζαντινές μεγάλων διαστάσεων εκκλησίες, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, καθώς οι πέντε μεταβυζαντινές εκκλησίες. Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρίσκεται στο νεκροταφείο του χωριού. Ανήκει στον τύπο του σταυρεπίστεγου ναού στην κατηγορία Α1 σύμφωνα με την κατάταξη του Ορλάνδου. Σημαντικές ομοιότητες παρουσιάζει ως προς τον τύπο και τη μορφή με τον γειτονικό ναό των Αγίων Αποστόλων. Ο αρχιτεκτονικός τύπος του σταυρεπίστεγου ναού είναι δημιούργημα του 13ου αιώνα, την περίοδο δηλαδή της Λατινοκρατίας στην Ελλάδα. Παραδείγματά του εντοπίζονται πολλά στον ελλαδικό χώρο και κατατάχτηκαν σε τρεις κατηγορίες σύμφωνα με τον Ορλάνδο. Στην κεντρική Εύβοια την περίοδο γύρω στο τέλος του 13ου αι. και στις αρχές του 14ου αι. ο τύπος αυτός κυριαρχεί στην τοπική ναοδομία. Οι περισσότεροι ανήκουν στην κατηγορία Α1, σύμφωνα με την κατάταξη του Ορλάνδου, και εντοπίζονται σε τρεις γεωγραφικές περιοχές: Κύμης-Αυλωναρίου, Αμαρύνθου-Αλιβερίου και τέλος μικρότερος στην περιοχή Στενής - Καθενών. Ο τύπος αυτός, πιθανόν δείχνει τη δράση τοπικών συντεχνιών για την ανέγερση ναών, και κατά κανόνα υιοθετείται σε επαρχιακά μνημεία. Παραμένει επίσης, αρκετά δημοφιλής στο νησί και επί τουρκοκρατίας. Στο ναό διακρίνονται δύο οικοδομικές φάσεις, η πρώτη πιθανότητα κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο και η δεύτερη στο 17ο αιώνα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Βυζαντινά γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη βρίσκονται εντοιχισμένα στους εξωτερικούς τοίχους, ενώ στο εσωτερικό διακρίνονται λίγες τοιχογραφίες. Νότια του ναού υψώνεται το καμπαναριό, στο οποίο επίσης διακρίνονται δύο οικοδομικές φάσεις, σύγχρονες του ναού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει εντοιχισμένη ανάγλυφη μαρμάρινη πλάκα με παράσταση δεόμενης μορφής που βρίσκεται κάτω από το παράθυρο. (EL)

Ναός (EL)

2015-08-04T00:00:00.000+03:00

Όψιμη περίοδος Οθωμανικής Κυριαρχίας



Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας

Εικόνα

Μη γλωσσολογικό περιεχόμενο - Μη εφαρμόσιμο

Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (EL)
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0): Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el

http://hdl.handle.net/11525/DOI-33830



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.