Ναός Αγίου Γεωργίου

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Ναός Αγίου Γεωργίου (EL)

Άγνωστος (EL)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
Ο ναός του αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου βρίσκεται 15 χλμ. από τη Χαλκίδα έξω από το χωριό Λουκίσια. Είναι κτισμένος στις βόρειες υπώρειες του όρους Κτυπά, σε ειδυλλιακό τοπίο με ελαιώνες, κοντα στα παράλια του βόρειου ευβοικού κόλπου, όπου σώζονται τα κατάλοιπα της αρχαίας Ανθηδόνας. Ο ναός είνα ιδιαίτερα μικρών διαστάσεων, διακρίνεται όμως για την επιμέλεια της κατασκευής του, τις ισορροπημένες αναλογίες του και τη συμμετρία του αρχιτεκτονικού του σχεδίου. Ανήκει στον σχετικά σπάνιο τύπο του μονόχωρου τετράκογχου με τρούλο ναό και χρονολογείται με βάση τα μορφολογικά του στοχεία στο β' μισό του 11ου αιώνα. Διαθέτει οκταγωνικό τρούλο, που ανήκει στο λεγόμενο "αθηναικό τύπο", που γνωρίζει μεγάλη διάδοση κατά τους μέσους βυζαντινούς χρόνους στις περιοχές της σφαίρας επιρροής της Αθήνας. Η τοιχοποιία αποτελείται από το πλινθοπερίκλειστο σύστημα, από λαξευμένους δηλαδή πωρόλιθους που πλαισιώνονται από μονές ή διπλές σειρές πλίνθων. Διαθέτει λιτό κεραμοπλαστικό διάκοσμο. Ο αρχικός τοιχογραφικός διάκοσμος του Αγίου Γεωργίου διατηρείται αποσπασματικά και σε μικρή έκταση. Εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας). (EL)
Inventory number 469469 (EL)

Ναός (EL)

2015-09-09T00:00:00.000+03:00

Μεσοβυζαντινή περίοδος



Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας

Εικόνα

Μη γλωσσολογικό περιεχόμενο - Μη εφαρμόσιμο

Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (EL)
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0): Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el

http://hdl.handle.net/11525/DOI-34109



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.