Ναός αγίου Γεωργίου Αρμά

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Ναός αγίου Γεωργίου Αρμά (EL)

Άγνωστος (EL)

Inventory number 496496 (EL)
Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
Η Μονή του αγίου Γεωργίου Αρμά βρίσκεται κοντά στον οικισμό Φύλλα, 20 χλμ ανατολικά της Χαλκίδας, σε ωραίο φυσικό περιβάλλον με ποικιλία δέντρων. Το καθολικό ειναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, ενώ η προσωνυμία Αρμά, σύμφωνα με πρόσφατη άποψη οφείλεται σε τοπωνύμιο της περιοχής. Σήμερα το καθολικό αποτελείται από τον κυρίως ναό και τον νάρθηκα, που συνδέονται με στενό ορθογώνιο μεταβατικό χώρο. Ο κυρίως ναός που απολήγει στα ανατολικά σε τριμερές Ιερό, ανήκει αρχιτεκτονικά στον τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο. Η παλιότερη διαπιστωμένη οικοδομική του φάση ανάγεται στον 13ο αιώνα, χωρίς όμως να αποκλείεται η ύπαρξη προγενέστερου παλαιοχριστιανικού ναού στην ίδια θέση. Η ανοικοδόμηση και τοιχογράφηση του νάρθηκα χρονολογούνται το 1637, σύμφωνα με εντοιχισμένη επιγραφή στον ανατολικό τοίχο του ναού. Η καλλιτεχνική διάθεση του κτίστη διαφαίνεται στην ιδιαίτερα επιμελημένη ανατολική όψη, όπου εφαρμόστηκε το πλινθοπερίκλειστο σύστημα δόμησης και κοσμήθηκε με μέλη από αρχαία ή προγενέστερα βυζαντινά κτίσματα. Τοιχογραφίες σώζονται στο νάρθηκα, στο μεταβατικό χώρο και λίγα σπαράγματα στον κυρίως ναό. Από αυτές ξεχωρίζουν στο νάρθηκα στο άνω τμήμα του τρούλου η παράσταση των Αίνων. Εργασίες συντήρησης πραγματοποιήθηκαν στο μνημείο κατά το Γ΄ΚΠΣ, καθώς το καθολικό είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές. (EL)

Καθολικό (EL)

2015-09-09T00:00:00.000+03:00

Πρώιμη περίοδος Οθωμανικής κυριαρχίας



Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας

Εικόνα

Μη γλωσσολογικό περιεχόμενο - Μη εφαρμόσιμο

Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (EL)
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0): Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el

http://hdl.handle.net/11525/DOI-34134



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.