Κάστρο Castello Rosso

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Κάστρο Castello Rosso (EL)

Άγνωστος (EL)

Το Castello Rosso ή αλλιώς Κοκκινόκαστρο, εξαιρετικό δείγμα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, κατέχει σημαντική θέση στη μεσαιωνική και οθωμανική ιστορία της νότιας Εύβοιας. Στην κορυφή του λόφου Monte Folli ελέγχει όλη την εύφορη περιοχή, την πόλη της Καρύστου την οροσειρά της Όχης και τη θάλασσα στα βόρεια των Κυκλάδων. Οι ιστορικές πηγές παραδίδουν ότι χτίστηκε στα χρόνια της κυριαρχίας του λομβαρδικού οίκου των Dalle Carceri στην Κάρυστο μετά το 1205. Έκτοτε το κάστρο αποτέλεσε τη μόνιμη κατοικία του άρχοντα της νότιας Εύβοιας και το διοικητικό κέντρο της. Το όνομά του έχει συνδεθεί με θρυλικές μάχες ανάμεσα σε Λομβαρδούς και Βενετούς, με διπλωματικές συμφωνίες, γενναίους πολεμιστές, άρχοντες και αρχοντοπούλες. Το 1276 περιήλθε στους Βυζαντινούς, το 1296 ξανά στους Λομβαρδούς, το 1317 στους Καταλανούς, το 1365 στους Βενετούς και το 1470 στους Τούρκους. Στο κάστρο διακρίνονται τα περισσότερα κατασκευαστικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των μεσαιωνικών κάστρων που έχτισαν οι Λατίνοι κατακτητές της Δύσης στις αρχές του 13ου αιώνα. Αποτελείται από δύο περιβόλους, οι οποίοι συνίστανται από ευθύγραμμα τμήματα τα οποία ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο. Τα τείχη διατηρούνται σε όλο το μήκος τους σχεδόν παντού ως το επίπεδο των επάλξεων. Αποτελούνται από σειρές αδρά κατεργασμένων ντόπιων σχιστόλιθων, αρμολογημένων με ισχυρό συνδετικό κονίαμα από αμμοχάλικο και ασβέστη. Στο ψηλότερο σημείο του λόφου βρίσκεται κατεστραμμένη ορθογώνια ισχυρή κατασκευή , η οποία λόγω της θέσης της και της μορφής θα μπορούσε να ταυτιστεί με τον ακρόπυργο. Την υπεράσπιση της οχύρωσης συμπληρώνουν τέσσερις πύργοι. Στη νοτιοδυτική γωνία του κάστρου σώζεται επιβλητικό ορθογώνιο κτίριο με δύο ορόφους. (EL)
Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
Inventory number 9494 (EL)


2015-07-08T00:00:00.000+03:00

Υστεροβυζαντινή περίοδος/Λατινοκρατία



Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας

Εικόνα

Μη γλωσσολογικό περιεχόμενο - Μη εφαρμόσιμο

Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (EL)
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0): Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el

http://hdl.handle.net/11525/DOI-33745



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.