Brouwer΄s Intuitionism: Mathematics and Language

Brouwer΄s Intuitionism: Mathematics and Language

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Brouwer΄s Intuitionism: Mathematics and Language

Ρουσόπουλος, Γεώργιος

Ένα από τα βασικά δόγματα της φιλοσοφίας του Iντουϊσιονισμού (Intuitionism) του Brouwer είναι ο κατά βάση άγλωσσος χαρακτήρας της μαθηματικής δραστηριότητας. Η αμφισβήτηση της αυτονομίας της μαθηματικής δραστηριότητας και πρακτικής είναι εμφανής στην περίπτωση της ερμηνείας του ιντουϊσιονισμού από τον Μ. Dummett. Γι΄ αυτόν είναι δυνατή η κατασκευή μιας σημασιολογικής θεωρίας και μιας θεωρίας του νοήματος με τη βοήθεια της έννοιας της απόδειξης. Μπορούμε λοιπόν να θεμελιώσουμε, contra Dummett το δόγμα του Brouwer για τον άγλωσσο χαρακτήρα της μαθηματικής δραστηριότητας; Με ποιά έννοια πρέπει να κατανοηθεί μια τόσο προκλητική θέση; Στο παρόν άρθρο εξετάζονται η σημασιολογική και νοηματοθεωρητική ερμηνεία του ιντουϊσιονισμού από τον Dummett καθώς και οι απόψεις του G. Sundholm με σκοπό να ενισχυθεί η άποψη ότι το δόγμα του ιντουϊσιονισμού του Brouwer δεν συμβιβάζεται με την ερμηνεία του Dummett.

Επετηρίδα


1989-1990


Ιστορία της Φιλοσοφίας
Γλώσσα
Μαθηματικά
Michael Anthony Eardley Dummett
Luitzen Egbertus Jan Brouwer
Ιντουϊσιανισμός


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα
Αγγλική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.