use the file or the thumbnail according to the license: CC BY-NC-SA 4.0
Attribution-NonCommercial-ShareAlike
-
Τσέτλες ψωμιού
(EL)
Αστέριος Παπανικολάου
"Τσέτλες ψωμιού" σε μικρό μέγεθος.
(EL)
Εδώ και 40-50 χρόνια οι αγράμματοι φουρνάρηδες μεταχειρίζονταν την τσέτλα. Ήταν πενήντα με εξήντα πόντους ξύλο από λυγαριά, να σχίζεται εύκολα. Άφηναν άσχιστο δέκα πόντους. Εκεί χωρίζονταν σε δυο τμήματα. Όταν ο πελάτης έπαιρνε ψωμί, ο φούρναρης έβαζε το απόκομμα στο στέλεχος και με το μαχαίρι του χάραζε κόκες σε κάθε ψωμί και μια κόκα, μισή στο στέλεχος και μισή στο απόκομμα. Για το μισό ψωμί, θα χάραζε μόνο από τη μια μεριά, η κόκα. Το στέλεχος έμενε στον φούρναρη και το απόκομμα το έπαιρνε ο πελάτης, ο οποίος θα το έφερνε στον φούρναρη όταν θα χρειαζόταν ψωμί. Ο φούρναρης πάλι, φρόντιζε να βρει μέσα στις άλλες την "τσέτλα" που ταίριαζε με το απόκομμα και χάραζε πάλι κόκες, ανάλογα με τα ψωμιά που έδινε. Έβαζαν και ένα κοινό σημάδι, π.χ. μια χρωματιστή κλωστή για να την βρίσκουν εύκολα. Όταν πλήρωναν τα ψωμιά, χαλούσαν τις κόκες.
(EL)
Εργαλείο συνδιαλλαγής και αγοροπωλησίας ψωμιού
(EL)