δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
κοινοποιήστε το τεκμήριοBendir

Bendir

Ανήκει στην κατηγορία των κρουστών. Αποτελείται από ένα κυκλικό ξύλινο πλαίσιο με μια πλευρά κρούσης η οποία καλύπτεται από δέρμα. Δεν προσφέρει επιπλέον ζευγάρια από ζίλιες, όπως το tambourine, όμως εντοπίζονται όργανα με εντέρινες χορδές στο εσωτερικό τους, οι οποίες δονούνται και δίνουν έναν ιδιαίτερο ήχο κατά την περίοδο της κρούσης. Συναντάται κυρίως στην βόρεια Αφρική. Παράγει διαφορετικές τονικότητες, που σχετίζονται με το σημείο κρούσης πάνω στη μεμβράνη. Αποτελεί ένα από τα πιο παλιά μουσικά όργανα της περιοχής. Τοποθετείται κάθετα στον οργανοπαίκτη, ο οποίος με το αριστερό του χέρι στηρίζει το όργανο. Χρησιμοποιείται σε θρησκευτικές τελετές των Σούφι, κατά τις οποίες συνδυάζονται μουσική, ρυθμός και κίνηση. Η οπή που υπάρχει στο κάτω μέρος του οργάνου, χρησιμεύει στο κράτημα και στην ισορροπία. Συνήθως συνοδεύεται από ένα άλλο κρουστό, τα bongos, που παράγουν υψηλότερες τονικότητες.
Μεμβρανόφωνο μουσικό όργανο. Αποτελείται από ένα κυκλικό ξύλινο πλαίσιο με μια πλευρά κρούσης, που καλύπτεται από δέρμα.

Κρουστό

Ξύλο

Μ. Ο. Μεμβρανόφωνο


Αφρική

Εικόνα*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.