Πρέσα Λαδιού
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_NDΠρέσα Λαδιού

Κριάρης Διονύσης
Κριάρης Διονύσης (EL)

Η πρέσα λαδιού με κοχλία, που περιγράφει ο Ήρωνας στο έργο του (3, 19), αποτελεί εξέλιξη της μυλόπετρας με μοχλό. Η εφαρμογή του κοχλία ως πηγή άμεσης πίεσης σε μία επιφάνεια αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα στην ιστορία της τεχνολογίας. Είναι πιθανότατα ελληνική εφεύρεση που χρονολογείται στον 1ο αι. μ.Χ. Ο Ήρωνας γνωρίζει και περιγράφει δύο τύπους: ο πρώτος διαθέτει δύο κοχλίες που σηκώνουν και κατεβάζουν το λίθινο βάρος ανάλογα με την περιστροφή τους, ενώ ο δεύτερος ένα. Υπολογίζεται ότι οι διαστάσεις μιας τυπικής πρέσας λαδιού ήταν 45 Χ 60 εκ. Η πρέσα αυτή πολλές φορές αναφέρεται στις πηγές ως "ελληνική πρέσα" (torculum graecanicum) και ήταν σε ευρεία χρήση την εποχή του Βιτρούβιου (25 π.Χ.). Αναφορές στην πρέσα λαδιού γίνεται στους παπύρους του Ζήνωνα και δείχνουν ότι οι Αιγύπτιοι στις αρχές του 1ου μ.Χ. αι. χρησιμοποιούσαν και κατασκεύαζαν τέτοιους μηχανισμούς.

Αντικείμενα Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Ελλάδα


2015-04-17Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογία

Εικόνα

Μήκος:0.45 m, Πλάτος:0.31 m, Ύψος:0.60 m, Διάμετρος:0.00 m, Βάρος:0.00 kgr

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11609/001-00342*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.