Πλοίο Θήρας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_NDΠλοίο Θήρας

Καρδίμης Ηλίας
Καρδίμης Ηλίας (EL)

Η "Μικρογραφική Ζωφόρος της Νηοπομπής" είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ευρωπαϊκής τέχνης. Πρόκειται για τη μεγάλη τοιχογραφία (συνολικού μήκους 3,90 μ.) του Δωματίου 5 της Δυτικής Οικίας στο Ακρωτήρι της Θήρας, που χρονολογείται γύρω στο 1.650 π.Χ. Το ανατολικό τμήμα της τοιχογραφίας παριστάνει την πόλη-λιμάνι του απόπλου, που βρίσκεται επάνω στο δέλτα ποταμού. Η αρχιτεκτονική των κτιρίων, επιστεφόμενων ενίοτε με τα χαρακτηριστικά διπλά κέρατα και η ενδυμασία των κατοίκων δεν αφήνουν αμφιβολία ότι πρόκειται για πόλη του Αιγαίου, ενώ τα τοπογραφικά στοιχεία του περιβάλλοντος την ταυτίζουν με την ίδια την πόλη του Ακρωτηρίου. Ο σαφής αφηγηματικός χαρακτήρας της παράστασης και η λεπτομερή αποτύπωση του τοπίου, των κατασκευών, των πλοίων, καθώς και η φυσιοκρατική απόδοση έμψυχων και άψυχων μορφών κάνουν τους μελετητές να χαρακτηρίζουν την τοιχογραφία ως ένα από τα αρχαιότερα έργα χαρτογραφίας στην Ευρώπη και ως το αρχαιότερο εγχειρίδιο ναυπηγικής του Αιγαίου. Ιδιαίτερα τα πλοία έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον ερευνητών, καθώς εμφανίζουν μεγάλο βαθμό ναυπηγικής αρτιότητας. Παρά την εορταστική ατμόσφαιρα της παράστασης δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς και κάποιο πολεμικό χαρακτήρα στα πλοία, που τονίζεται ιδιαίτερα από τα εμβλήματά τους (άγρια θηρία), τον εξοπλισμό τους (θαλαμίσκος / ασπίδα πλοιάρχου) και τον οπλισμό (ασπίδες, κράνη, δόρατα) των επιβατών τους. Εκτιμάται ότι τα πλοία αυτά είχαν μήκος 30 περίπου μέτρα, πλήρωμα 50 - 60 άνδρες, από τους οποίους οι 42 ήταν κωπηλάτες (21 από κάθε πλευρά), και έναν ιστό με μεγάλο τετράγωνο ιστίο.

Αντικείμενα Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Ελλάδα


2015-04-17Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογία

Εικόνα

Μήκος:1.02 m, Πλάτος:0.40 m, Ύψος:0.50 m, Διάμετρος:0.00 m, Βάρος:0.00 kgr

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11609/001-02041*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.