Πεντηκόντορος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Πεντηκόντορος

Καρδίμης Ηλίας
Καρδίμης Ηλίας (EL)

Οι πεντηκόντοροι ήταν πολεμικά πλοία που είχαν 50 κωπηλάτες συνολικά, 25 από κάθε πλευρά. Τα πλοία αυτά, κατάλληλα για μακρινά ταξίδια, αρχικά εξυπηρετούσαν την εμπορική ναυτιλία των ελληνικών πόλεων. Xρησιμοποιούνταν εκτενέστατα τόσο για τη μεταφορά αγαθών όσο και σε πολεμικές εκστρατείες, κυρίως από τους Φωκαείς (Ηρόδοτος, Ιστορίαι 1.163). Ο ρόλος τους ήταν πολύ σημαντικός, ακριβώς εξαιτίας της ικανότητας που είχαν να πλέουν σε αντίθετα θαλάσσια ρεύματα και να αντιμετωπίζουν εχθρικά πλοία κατά μήκος επικίνδυνων ακτών και περασμάτων. Ήταν τα πιο κατάλληλα για επιδρομές, για πειρατεία και για τη μεταφορά αγαθών και στρατευμάτων. Θεωρούνταν τα κατεξοχήν πολεμικά πλοία πριν από την εμφάνιση της τριήρους (Θουκυδίδης, Ιστοριών 1.14). Οι πεντηκόντοροι χρησιμοποιήθηκαν από τις ελληνικές ναυτικές πόλεις για τη συγκρότηση των στόλων τους ως τις τελευταίες δεκαετίες του 6ου αι., αλλά και αργότερα, ολοένα όμως σε μικρότερη κλίμακα. Από την όγδοη δεκαετία του 6ου αι. η πεντηκόντορος αρχίζει να εκτοπίζεται από νέο, ανώτερο πλοίο, αποκλειστικά πολεμικό, την τριήρη. ΑΕΤ 2009: Ο Όμηρος αναφέρει ότι με τέτοια πλοία μετέφεραν τον στρατό τους στο Ίλιον ο Αχιλλέας και ο Φιλοκτήτης.

Αντικείμενα Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Ελλάδα


2015-04-17



Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογία

Εικόνα

Μήκος:0.87 m, Πλάτος:0.22 m, Ύψος:0.47 m, Διάμετρος:0.00 m, Βάρος:0.00 kgr

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11609/001-02042



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.