Υδραυλικός Τηλέγραφος (2 Τμχ) του Αινεία του Τακτικού

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα ΈργαΥδραυλικός Τηλέγραφος (2 Τμχ) του Αινεία του Τακτικού

Δημητρουλόπουλος Μιλτιάδης

ΠΟΛΥΒΙΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ  Σε κατάλληλα επιλεγμένα υψώματα, αγγελιοφόροι χρησιμοποιούν ισομεγέθη πήλινα ή μεταλλικά δοχεία με νερό (ύψους έως 3 πήχεων και πλάτους 1 πήχεως), όπου επιπλέουν πλωτήρες από φελλό λίγο στενότεροι των στομίων, στη μέση των οποίων είναι στερεωμένοι ράβδοι διαιρεμένοι σε ίσα μέρη (των τριών δακτύλων) με αναγραμμένα προσυμφωνημένα μηνύματα στο καθένα. Ο χειριστής "πομπός" ανεβάζοντας έναν αναμμένο πυρσό δίνει σήμα για την αποστολή μηνύματος και περιμένει την ανύψωση πυρσού από το χειριστή "δέκτη" για επιβεβαίωση και κατεβάζοντας τον πυρσό, ταυτόχρονα και οι δύο απολευθερώνουν τους ισομεγεθείς αυλίσκους εκκένωσης των συσκευών τους. Όταν φανεί στη συσκευή του "πομπού" το επιθυμητό μήνυμα, ο "πομπός" ανεβάζοντας τον πυρσό, δίνει σήμα στο "δέκτη" και ταυτόχρονα και οι δύο σταματούν την εκροή. Λόγω ομοιότητας των συσκευών, των στομίων εκροής και της ίδιας στάθμης του ύδατος το επιθυμητό προσυμφωνημένο μήνυμα εμφανίζεται και στη συσκευή του "δέκτη".

Αντικείμενα Αρχαίας Ελληνικής ΤεχνολογίαςΚέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογία

2015-04-17

Ελλάδα

Εικόνα

Μήκος:0.71 m, Πλάτος:0.71 m, Ύψος:2.30 m, Διάμετρος:0.00 m, Βάρος:0.00 kgr

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.