Ισημερινός Κρίκος Της Αλεξάνδρειας

Ισημερινός Κρίκος Της Αλεξάνδρειας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_NDΙσημερινός Κρίκος Της Αλεξάνδρειας

Κριάρης Διονύσης
Κριάρης Διονύσης (EL)

Ο Πτολεμαίος στην μαθηματική σύνταξη αναφέρεται σε αυτό το όργανο. Το όργανο αυτό αποτελείται από έναν δακτύλιο ο οποίος ταυτίζεται με το μεσημβρινό επίπεδο, έτσι ώστε η διάμετρος που περνάει από την οπή να είναι παράλληλη με τον ισημερινό, το οποίο πετυχαίνουμε στρέφοντας το όργανο προς τον νότο. Τις ημέρες των ισημεριών οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν παράλληλα με τον ισημερινό δακτύλιο και αυτός δεν ρίχνει καμία σκιά έξω από το επίπεδό του παρά μόνο μια φωτεινή κουκίδα στο εσωτερικό του. Χρονομετρώντας με μία κλεψύδρα ή ένα ηλιακό ρολόι πότε συμβαίνει αυτό έχουμε την στιγμή που συμβαίνει η ισημερία. Ένα τέτοιο όργανο ήταν τοποθετημένο στην Αλεξάνδρεια, έτσι το ομοίωμα αυτό είναι σχεδιασμένο για το γεωγραφικό πλάτος (31<sup>0</sup>) της Αλεξάνδρειας.

Αντικείμενα Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Ελλάδα


2015-04-17Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογία

Εικόνα

Μήκος:0.60 m, Πλάτος:0.30 m, Ύψος:0.63 m, Διάμετρος:0.00 m, Βάρος:0.00 kgr

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11609/001-03163*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.