Αναπαράσταση Υδραυλικού Τηλέγραφου (Εκμαγείο)

Αναπαράσταση Υδραυλικού Τηλέγραφου (Εκμαγείο)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Αναπαράσταση Υδραυλικού Τηλέγραφου (Εκμαγείο)

Μουσείο Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων ΟΤΕ
Μουσείο Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων ΟΤΕ (EL)

Εκμαγείο αναπαράστασης της τηλεπικοινωνιακής συσκευής του Αινεία του Τακτικού (362 π.Χ.). Όπως μας πληροφορεί ο Πολύβιος για την μετάδοση του μηνύματος είναι απαραίτητες δύο πανομοιότυπες συσκευές, που τοποθετούνται σε μεγάλη απόσταση η μία από την άλλη.  Η κάθε συσκευή ήταν ένα κυλινδρική δοχείο με κρουνό και περιείχε νερό. Πάνω στην επιφάνεια του νερού, επέπλεε πλωτήρας με στέλεχος (ράβδο) το οποίο έφερε χαράξεις που αντιστοιχούσαν σε προκαθορισμένα μηνύματα. Ο συγχρονισμός των δύο συσκευών επιτυγχάνεται με  το άναμμα φρύκτου (δάδας). Το άναμμα της δάδας σήμαινε το άνοιγμα του κρουνού της πρώτης συσκευής και αποτελούσε το σινιάλο για να ανοίξει και ο κρουνός της δεύτερης συσκευής.  Καθώς έπεφτε το νερό, το στέλεχος με τα μηνύματα βυθιζόταν μέσα στη συσκευή και οι χαράξεις περνούσαν διαδοχικά από το άνω χείλος της.  Όταν η κατάλληλη χάραξη -με το μήνυμα που έπρεπε να μεταδοθεί- έφτανε στο χείλος του δοχείου, η δάδα του πομπού έσβηνε. Με το σβήσιμο της δάδας στη δεύτερη συσκευή έκλεινε ο κρουνός και στο χείλος της διαβαζόταν το ίδιο μήνυμα. 

Αντικείμενα Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

2015-04-17



Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογία

Εικόνα

Μήκος:1.31 m, Πλάτος:0.99 m, Ύψος:0.00 m, Διάμετρος:0.00 m, Βάρος:0.00 kgr

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11609/001-00036



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.