δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα ΈργαΎδραυλις

Αφοι Αγγελόπουλοι
Αφοι Αγγελόπουλοι (EL)

<span style="line-height: 20.8px;">Πιστή ανακατασκευή της υδραύλεως του Κτησίβιου, όπως την περιγράφει ο Βιτρούβιος. Αποτελεί τον πρόγονο του σύγχρονου εκκλησιαστικού οργάνου.</span><br /> Αποτελείται από ένα πολυγωνικό ξύλινο ερμάριο επί χαμηλού βάθρου. Αποτελείται από α) δύο κυλίνδρους παροχής αέρα, β)τον "πνιγέα" για τη διατήρηση σταθερής πίεσης αέρα, γ) το πληκτρολόγιο, και δ) τους αυλούς. Οι κύλινδροι είναι τοποθετημένοι εκατέρωθεν του "πνιγέα" και διαθέτουν αντεπίστροφες βαλβίδες που ελέγχονται αυτόματα από δύο ορειχάλκινα δελφίνια, ενώ τα έμβολα τους κινούνται παλινδρομικά με τη βοήθεια χειρομοχλών. Ο "πνιγέας" αποτελείται από ένα κυλινδρικό δοχείο με νερό εντός του οποίου είναι βυθισμένη και πακτωμένη σε μικρή απόσταση από τον πυθμένα μια ανάστροφη χοάνη. Στη χοάνη συγκλίνουν οι δύο αγωγοί παροχής αέρα των κυλίνδρων ενώ ένας άλλος αγωγός οδηγεί τον αέρα σταθερής πίεσης στον συλλέκτη του πληκτρολογίου - ο πλεονάζων αέρας διαφεύγει από τον πυθμένα της χοάνης, Το πληκτρολόγιο αποτελείται από 24 πλήκτρα που ελέγχουν ισάριθμες ορειχάλκινες βαλβίδες παροχής αέρα σε 24 ανισομήκεις αυλούς. Η επαναφορά των πλήκτρων-βαλβίδων γίνεται με τη βοήθεια ράβδων από σφενδάμι.

Αντικείμενα Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Ελλάδα


2015-04-17Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογία

Εικόνα

Μήκος:1.45 m, Πλάτος:0.59 m, Ύψος:1.83 m, Διάμετρος:0.00 m, Βάρος:0.00 kgr

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11609/001-03179*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.