Πιστή ανακατασκευή της υδραύλεως του Κτησίβιου, όπως την περιγράφει ο Βιτρούβιος. Αποτελεί τον πρόγονο του σύγχρονου εκκλησιαστικού οργάνου.
Αποτελείται από ένα πολυγωνικό ξύλινο ερμάριο επί χαμηλού βάθρου. Αποτελείται από α) δύο κυλίνδρους παροχής αέρα, β)τον "πνιγέα" για τη διατήρηση σταθερής πίεσης αέρα, γ) το πληκτρολόγιο, και δ) τους αυλούς. Οι κύλινδροι είναι τοποθετημένοι εκατέρωθεν του "πνιγέα" και διαθέτουν αντεπίστροφες βαλβίδες που ελέγχονται αυτόματα από δύο ορειχάλκινα δελφίνια, ενώ τα έμβολα τους κινούνται παλινδρομικά με τη βοήθεια χειρομοχλών. Ο "πνιγέας" αποτελείται από ένα κυλινδρικό δοχείο με νερό εντός του οποίου είναι βυθισμένη και πακτωμένη σε μικρή απόσταση από τον πυθμένα μια ανάστροφη χοάνη. Στη χοάνη συγκλίνουν οι δύο αγωγοί παροχής αέρα των κυλίνδρων ενώ ένας άλλος αγωγός οδηγεί τον αέρα σταθερής πίεσης στον συλλέκτη του πληκτρολογίου - ο πλεονάζων αέρας διαφεύγει από τον πυθμένα της χοάνης, Το πληκτρολόγιο αποτελείται από 24 πλήκτρα που ελέγχουν ισάριθμες ορειχάλκινες βαλβίδες παροχής αέρα σε 24 ανισομήκεις αυλούς. Η επαναφορά των πλήκτρων-βαλβίδων γίνεται με τη βοήθεια ράβδων από σφενδάμι.. Science Center and Technology Museum (NOESIS). Αφοι Αγγελόπουλοι. License: CC BY-NC-ND 3.0 GR" />
Ύδραυλις

This item is provided by the institution :
Science Center and Technology Museum (NOESIS)   

Repository :
NOESIS | Database of digitalized items   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files of the item*
download the main file
directly from the repository web site*
use
the file or the thumbnail according to the license:
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives
CC_BY_NC_ND



Ύδραυλις

Αφοι Αγγελόπουλοι
Αφοι Αγγελόπουλοι (EL)

<span style="line-height: 20.8px;">Πιστή ανακατασκευή της υδραύλεως του Κτησίβιου, όπως την περιγράφει ο Βιτρούβιος. Αποτελεί τον πρόγονο του σύγχρονου εκκλησιαστικού οργάνου.</span><br /> Αποτελείται από ένα πολυγωνικό ξύλινο ερμάριο επί χαμηλού βάθρου. Αποτελείται από α) δύο κυλίνδρους παροχής αέρα, β)τον "πνιγέα" για τη διατήρηση σταθερής πίεσης αέρα, γ) το πληκτρολόγιο, και δ) τους αυλούς. Οι κύλινδροι είναι τοποθετημένοι εκατέρωθεν του "πνιγέα" και διαθέτουν αντεπίστροφες βαλβίδες που ελέγχονται αυτόματα από δύο ορειχάλκινα δελφίνια, ενώ τα έμβολα τους κινούνται παλινδρομικά με τη βοήθεια χειρομοχλών. Ο "πνιγέας" αποτελείται από ένα κυλινδρικό δοχείο με νερό εντός του οποίου είναι βυθισμένη και πακτωμένη σε μικρή απόσταση από τον πυθμένα μια ανάστροφη χοάνη. Στη χοάνη συγκλίνουν οι δύο αγωγοί παροχής αέρα των κυλίνδρων ενώ ένας άλλος αγωγός οδηγεί τον αέρα σταθερής πίεσης στον συλλέκτη του πληκτρολογίου - ο πλεονάζων αέρας διαφεύγει από τον πυθμένα της χοάνης, Το πληκτρολόγιο αποτελείται από 24 πλήκτρα που ελέγχουν ισάριθμες ορειχάλκινες βαλβίδες παροχής αέρα σε 24 ανισομήκεις αυλούς. Η επαναφορά των πλήκτρων-βαλβίδων γίνεται με τη βοήθεια ράβδων από σφενδάμι.

Αντικείμενα Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Ελλάδα


2015-04-17



Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογία

Image

Μήκος:1.45 m, Πλάτος:0.59 m, Ύψος:1.83 m, Διάμετρος:0.00 m, Βάρος:0.00 kgr

Greek

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11609/001-03179



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)