Παρελθόν
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
Public Domain CC0

Ελεύθερο από Περιορισμούς Πνευματικής Ιδιοκτησίας
CC0



Παρελθόν (EL)

Γιάννης Σπυρόπουλος (EL)

Στην 30ή Μπιενάλε της Βενετίας, το 1960, ο Έλληνας ζωγράφος Γιάννης Σπυρόπουλος τιμήθηκε με το βραβείο της UNESCO για το πληθωρικό, αφηρημένο ζωγραφικό του έργο. Ο πίνακας με τίτλο Παρελθόν ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν εκτεθεί στην Ιταλία και ως εκ τούτου αποτελεί δείγμα της ζωγραφικής ωριμότητας του Σπυρόπουλου, δείγμα της αποδοχής του, τη δεδομένη στιγμή, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η εισαγωγή της αφηρημένης ή ανεικονικής τέχνης στην Ελλάδα έγινε, ουσιαστικά, μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και, κυρίως, χάρη στην εργασία δύο καλλιτεχνών: του Αλέκου Κοντόπουλου και του Γιάννη Σπυρόπουλου, οι οποίοι εγκατέλειψαν την αναπαράσταση, προκειμένου να στραφούν προς την αφαίρεση. Ήταν μια διαδικασία αργή, διστακτική που γρήγορα όμως απέδωσε καρπούς. Ειδικά ο Σπυρόπουλος χρησιμοποίησε το τοπίο προκειμένου να φτάσει στην αφαίρεση. Οι έως τα μέσα της δεκαετίας του 1950 γεωμετρικές, σχηματοποιημένες συνθέσεις του έδωσαν τη θέση τους σε μια χειρονομιακή, ελεύθερη ζωγραφική, που παρέκαμπτε ολοκληρωτικά το σχέδιο και την αναπαράσταση. Στη θέση τους, τοποθετούσε την αυτονομία του χρώματος, την αφηγηματική πλαστικότητα της πινελιάς, τη συναισθηματική εκφραστικότητα της χειρονομίας. Και πάνω από όλα την πνευματική δύναμη του εικαστικού καλλιτέχνη να δημιουργεί αυτόνομους, εικαστικούς κόσμους. (EL)

ζωγραφική (EL)

ελαιογραφία σε καμβά (EL)

114,3 × 162,4 εκ. (EL)


1960 (EL)


Πολιτισμός (κουλτούρα) (EL)

Εικόνα

http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.el




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.