Νεοελληνικά αναγνώσματα δια τους μαθητάς της 6ης τάξεως των Γυμνασίων και Λυκείων

Νεοελληνικά αναγνώσματα δια τους μαθητάς της 6ης τάξεως των Γυμνασίων και Λυκείων
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NCΝεοελληνικά αναγνώσματα δια τους μαθητάς της 6ης τάξεως των Γυμνασίων και Λυκείων

Σαρής Αλέξανδρος

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Διδακτικά» περιελάμβανε ως επί το πλείστον σχολικά βιβλία νεοελληνικής γλώσσας και αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματολογίας και ορισμένους τίτλους ξένης λογοτεχνίας, ιστορίας και φυσικών επιστημών. Το βιβλίο "Νεοελληνικά αναγνώσματα δια τους μαθητάς της 6ης τάξεως των Γυμνασίων και Λυκείων", μετά από έρευνα για το τεκμήριο, διαπιστώθηκε ότι ανήκε στην κατηγορία «Διδακτικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Πρόκειται για το βασικό αναγνωστικό βιβλίο που προοριζόταν για μαθητές/ τριες ΣΤ΄ τάξεως Γυμνασίων και Λυκείων. Ήταν εγκεκριμένο βάσει του νόμου 3438. Στο βιβλίο ανθολογούνται μερικοί από τους σπουδαιότερους Έλληνες λογοτέχνες. Διακρίνεται σε δύο μέρη. Το ένα περιέχει απόσπασμα πεζογραφημάτων και το άλλο αυτούσια ποιητικά κείμενα. Τα πεζογράφηματα διακρίνονται σε περιγραφές, διηγήματα, κείμενα με θέμα διάφορα ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, απομνημονεύματα, επιστολές, πραγματείες, αναλύσεις καλλιτεχνικών έργων, γνώμες και στοχασμούς και ρητορικά έργα. Τα ποιητικά κείμενα διακρίνονται σε έργα λυρικής ποίησης, μικρές επικές διηγήσεις, αποσπάσματα μεγάλης επικής ποίησης, καθώς και επικολυρικά αποσπάσματα. Στο τρίτο μέρος υπάρχουν αποσπάσματα θεατρικών έργων της περιόδου της κρητικής αναγέννησης. Τέλος, υπάρχει παράρτημα με πληροφορίες για τη ζωή και τα έργα των συγγραφέων, καθώς και ένα επεξηγηματικό παράρτημα λέξεων. Ο συγγραφέας Αλέξανδρος Σαρής (1884-1973), κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από τη Φιλοσοφική Αθηνών, είχε υπηρετήσει ως εκπαιδευτικός στο Βαρβάκειο Πρακτικό Λύκειο.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Εν Αθήναις

15 εκ × 21 εκ
400 page(s)

1932Ελληνική γλώσσα


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/omeka/files/original/c3dcdde2dc658b8aa969c39440cd932980aafbce.pdf
https://e-her.org/collection/category/1004/book/1005*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.