Ιστορία του Ελληνισμού με κέντρον και βάσιν την Μακεδονίαν από των πανάρχαιων χρόνων μέχρι της σήμερον

Ιστορία του Ελληνισμού με κέντρον και βάσιν την Μακεδονίαν από των πανάρχαιων χρόνων μέχρι της σήμερον
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ιστορία του Ελληνισμού με κέντρον και βάσιν την Μακεδονίαν από των πανάρχαιων χρόνων μέχρι της σήμερον

Νικολαΐδης Κλεάνθης

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Επιστημονικά» περιελάμβανε βιβλία που αφορούσαν θέματα παιδαγωγικά, ψυχολογίας, διδακτικής και ειδικής διδακτικής ποικίλων γνωστικών αντικειμένων, λαογραφίας, ιστορίας, αρχαίας ελληνικής γραμματείας, καθώς και ξένη λογοτεχνία. Το βιβλίο "Ιστορία του Ελληνισμού με κέντρον και βάσιν την Μακεδονίαν από των πανάρχαιων χρόνων μέχρι της σήμερον" ανήκε στην κατηγορία «Επιστημονικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Αναφέρεται στην ιστορική σημασία της Μακεδονίας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλο τον κόσμο, καθότι υπήρξε το κέντρο σημαντικών ιστορικών γεγονότων και ανατροπών. Η ιστορική αναδρομή αρχίζει από τους αρχαίους και ρωμαϊκούς χρόνους, συνεχίζει στον Μεσαίωνα και εκτείνεται μέχρι τους Βαλκανικούς πολέμους και τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Η ιστορική μελέτη κάνει εκτεταμένη αναφορά στην εξέλιξη της αποικιακής δύναμης της Αγγλίας και στην επίδραση που άσκησε στην ηπειρωτική Ευρώπη την περίοδο αυτή. Το βιβλίο προλογίζει ο Αδόλφος Στάιρ, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Ο συγγραφέας του βιβλίου Κλεάνθης Νικολαΐδης (1858-1938), Καθηγητής της Ακαδημίας Ανατολικών Γλωσσών και του Πανεπιστημίου της Βιέννης, δημοσιογράφος, συνέγραψε βιβλία για τη Μακεδονία. Εξέδιδε ακόμη την εφημερίδα Διεθνής Ανταπόκρισις και ήταν για χρόνια ανταποκριτής της Ακρόπολης και άλλων εφημερίδων στο Βερολίνο και τη Βιέννη.

https://e-her.org/collection/category/1001/book/140
bibo:Book
https://e-her.org/omeka/files/original/9f6d6958ffac055bebe0201fee1cb6e2ecd9f438.pdf
TEXT
Βιβλίο

Ελληνική

16 εκ. × 23 εκ.

1923



Λογοτεχνία


Κείμενο/PDF

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

https://kemeiede.openabekt.gr/el/document/5bfc053e56972ccb3ea4b5d8

χ.έ.



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.