Ανθοκομία και Λαχανοκήπια. Μετ’ εισαγωγής περί ιδρύσεως και συντηρήσεως σχολικού κήπου

Ανθοκομία και Λαχανοκήπια. Μετ’ εισαγωγής περί ιδρύσεως και συντηρήσεως σχολικού κήπου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ανθοκομία και Λαχανοκήπια. Μετ’ εισαγωγής περί ιδρύσεως και συντηρήσεως σχολικού κήπου

Χάιμαν Ιωσήφ

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Βοηθητικά» περιελάμβανε πρακτικά βοηθήματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές/ τριες σχετικά με θέματα αρχαίας ελληνικής γραμματολογίας, γεωπονίας και φυσικών επιστημών, γεωγραφίας και ιστορίας. Το βιβλίο "Ανθοκομία και Λαχανοκήπια. Μετ΄ εισαγωγής περί ιδρύσεως και συντηρήσεως σχολικού κήπου" ανήκε στην κατηγορία «Βοηθητικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Πρόκειται για την τέταρτη βελτιωμένη έκδοση του βιβλίου, όπως επισημαίνεται στον πρόλογο, ενώ στο εσώφυλλο παρατίθενται και οι πρόλογοι των προηγούμενων εκδόσεων (1912, 1918, 1921). Το βιβλίο παρουσιάζει τα οφέλη από την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας που θα οδηγήσουν στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ελλάδας. Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά στην σπουδαιότητα της δημιουργίας σχολικών κήπων διαμέσου των οποίων οι δάσκαλοι/ες θα καλλιεργήσουν στους μαθητές και στις μαθήτριες την έμπρακτη αγάπη προς τη φύση και το γεωργικό επάγγελμα. Το 1911, ο τότε Υπουργός Παιδείας Απόστολος Αλεξανδρής είχε προτείνει μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθούσε τη μέριμνα για την ανάπτυξη του γεωργικού πληθυσμού της υπαίθρου με τη συμβολή των δημοδιδασκάλων, οι οποίοι θα μετέδιδαν γεωργικές γνώσεις στους/τις μαθητές/τριες τους και θα συνέβαλλαν στην κοινωνική τους ανύψωση. Στο βιβλίο παρατίθενται ακόμη προτάσεις για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των σχολικών κήπων, για τη φύτευση ανθοκομικών φυτών, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ύπαρξη λαχανόκηπου. Ο συγγραφέας Ιωσήφ Χάιμαν ήταν γεωπόνος και καθηγητής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Εν Αθήναις

128 page(s)
14 εκ. × 20 εκ.

1926



Σχολικός Κήπος


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/collection/category/1003/book/238
https://e-her.org/omeka/files/original/bbcc10334a3b7e11b235edbd18aac9d74ae01f87.pdf



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.