Οδηγός του σχολικού κήπου: εγκατάστασις και συντήρησις αυτού

Οδηγός του σχολικού κήπου: εγκατάστασις και συντήρησις αυτού
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Οδηγός του σχολικού κήπου: εγκατάστασις και συντήρησις αυτού

Αναγνωστόπουλος Πάνος

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Βοηθητικά» περιελάμβανε πρακτικά βοηθήματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες σχετικά με θέματα αρχαίας ελληνικής γραμματολογίας, γεωπονίας και φυσικών επιστημών, γεωγραφίας και ιστορίας. Το βιβλίο ''Οδηγός του σχολικού κήπου: εγκατάστασις και συντήρησις αυτού'' ανήκε στην κατηγορία «Βοηθητικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Πρόκειται για έναν οδηγό που αναφέρεται στη δημιουργία και συντήρηση του σχολικού κήπου, αλλά και στη φύτευση δέντρων εκτός σχολείου. Το περιεχόμενο του βιβλίου θεωρήθηκε ότι μπορούσε να αναπτύξει τη φυσιολατρία και να οδηγήσει σε μια αρμονία τη σχέση των νέων με το φυσικό περιβάλλον, σε μια εποχή που είχε αρχίσει να διαφαίνεται η κυριαρχία της ύλης σε βάρος της φύσης. Κατά τον συγγραφέα Πάνο Αναγνωστόπουλο (1883-1964), καθηγητή Δενδροκομίας στην Ανωτέρα Γεωπονική Σχολή Αθηνών, μέσα από τη δημιουργία και καλλιέργεια του σχολικού κήπου θα διαμορφωνόταν μια κουλτούρα υπέρ ενός ανθρωπογενούς περιβάλλοντος που συμπίπτει με το φυσικό και μια γεωργική συνείδηση, που θα καθιστούσε το επάγγελμα του αγρότη αειφορικό. Ειδικότερα, το βιβλίο αναφέρεται στους σκοπούς των σχολικών κήπων (εξωραϊσμός, καλαισθησία, κοινωνική διαπαιδαγώγηση, ανάπτυξη εργασίας, παρατήρησης, αυτενέργειας, αλληλεγγύης, επαγγελματικός προσανατολισμός), στη δημιουργία και διαρρύθμιση του σχολικού κήπου, στα εργαλεία καλλιέργειας, στα φάρμακα καταπολέμησης ασθενειών, στη λίπανση, στην ύπαρξη βιβλιοθήκης που συνδέεται με τον σχολικό κήπο και στην εφαρμογή αντίστοιχων σχολικών προγραμμάτων. Στο τέλος του εγχειριδίου παρατίθενται πίνακες υποδειγμάτων και η εργογραφία του συγγραφέα.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Αθήναι

80 page(s)
13 εκ. × 21 εκ.

1929



Σχολική ζωή


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/collection/category/1003/book/254
https://e-her.org/omeka/files/original/a3d6ff4db68ac26d612d6199728853935967914e.pdf



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.