Από τα εκπαιδευτικά μας προβλήματα

Από τα εκπαιδευτικά μας προβλήματα
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NCΑπό τα εκπαιδευτικά μας προβλήματα

Αναγνωστόπουλος Δημοσθένης

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Επιστημονικά» περιελάμβανε βιβλία που αφορούσαν θέματα παιδαγωγικά, ψυχολογίας, διδακτικής και ειδικής διδακτικής ποικίλων γνωστικών αντικειμένων, λαογραφίας, ιστορίας, αρχαίας ελληνικής γραμματείας, καθώς και ξένη λογοτεχνία. Το βιβλίο ''Από τα εκπαιδευτικά μας προβλήματα'' ανήκε στην κατηγορία «Επιστημονικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Πρόκειται για εγχειρίδιο που περιλαμβάνει μελέτες και ομιλίες του Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, οι οποίες προέκυψαν από τις συζητήσεις που είχε στον Εκπαιδευτικό Όμιλο και τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του διδακτικού προσωπικού στο Μαράσλειο Διδασκαλείο. Στο Β΄ τεύχος του βιβλίου εξετάζονται οι αρχές του Σχολείου Εργασίας και πώς μπορούν να εφαρμοστούν στη διδασκαλία, στον αντίποδα του προηγούμενου ερβατιανού διδακτικού συστήματος, το οποίο ο συγγραφέας είχε αποκηρύξει ως αναχρονιστικό. Θίγονται επίσης γενικότερα ζητήματα παιδείας και εκπαίδευσης, με σκοπό έναν γόνιμο διάλογο για το ιδανικό της παιδείας.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Αθήναι

12 εκ. × 16 εκ.
248 page(s)

1928

Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/omeka/files/original/f96bf00af4478a479c5c10428cb53a7c4b307f4b.pdf
https://e-her.org/collection/category/1001/book/323*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.