Ευριπίδου Ηλέκτρα
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NCΕυριπίδου Ηλέκτρα

Ευριπίδης, Μετάφρ. Τανάγρας Άγγελος

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Βοηθητικά» περιελάμβανε πρακτικά βοηθήματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές/ τριες σχετικά με θέματα αρχαίας ελληνικής γραμματολογίας, γεωπονίας και φυσικών επιστημών, γεωγραφίας και ιστορίας. Το βιβλίο "Ευριπίδου Ηλέκτρα" ανήκε στην κατηγορία «Βοηθητικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Το έργο μεταφράστηκε από τον Άγγελο Τανάγρα (1877-1964), ψυχοφυσιολόγο και ιδρυτή της πρώτης εταιρείας ψυχικών ερευνών στην Ελλάδα, ο οποίος παράλληλα με το επιστημονικό του έργο ασχολήθηκε με τη συγγραφή και μετάφραση λογοτεχνικών έργων. Η τραγωδία του Ευριπίδη αναφέρεται στο εκδικητικό μένος της Ηλέκτρας εναντίον του Αίγισθου, δολοφόνου του πατέρα της Αγαμέμνονα, αλλά και εναντίον της μητέρας της Κλυταιμνήστρας που συνέπραξε στον φόνο αυτό. Για τον λόγο αυτό προτρέπει τον αδερφό της Ορέστη να τους σκοτώσει. Μετά την πραγματοποίηση του διπλού φονικού, οι Ερινύες καταδιώκουν τον Ορέστη και εν τέλει η λύση δίνεται από τους Διόσκουρους που εμφανίζονται, καθώς η Ηλέκτρα παντρεύεται τον Πυλάδη και ο Ορέστης γυρίζει στην Αθήνα όπου δικάζεται από τον Άρειο Πάγο και αθωώνεται. Ο συγγραφέας του πρωτότυπου έργου, Ευριπίδης (480 ή 485-406 π.Χ.), ήταν τραγικός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Έγραψε 92 δραματικά έργα από τα οποία διασώθηκαν πλήρη μόνο τα 19. Μέσα από τα έργα του διερεύνησε τα κοινωνικά, πολιτικά, θρησκευτικά και φιλοσοφικά ζητήματα της εποχής του.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Εν Αθήναις

13 εκ. × 21 εκ.
82 page(s)

1910Αρχαία τραγωδία


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/omeka/files/original/9b0c35634c00f41fcaec8353b69e07b9f558ef5d.pdf
https://e-her.org/collection/category/1003/book/426*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.