Κώδιξ νομοθεσίας ανεγέρσεως κλπ. διδακτηρίων

Κώδιξ νομοθεσίας ανεγέρσεως κλπ. διδακτηρίων
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Κώδιξ νομοθεσίας ανεγέρσεως κλπ. διδακτηρίων

Μαντούδης Μιχαήλ

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Βοηθητικά» περιελάμβανε πρακτικά βοηθήματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές/ τριες σχετικά με θέματα αρχαίας ελληνικής γραμματολογίας, γεωπονίας και φυσικών επιστημών, γεωγραφίας και ιστορίας. Το βιβλίο "Κώδιξ νομοθεσίας ανεγέρσεως κλπ. Διδακτηρίων", μετά από έρευνα για το τεκμήριο, διαπιστώθηκε ότι ανήκε στην κατηγορία «Βοηθητικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Περιέχει τον νόμο 2442 "Περί ιδρύσεως Ταμείων Εκπαιδευτικής Πρόνοιας προς ανέγερσιν διδακτηρίων κ.λ.π.," που θεωρείται ο θεμελιώδης νόμος για τα διδακτήρια, αφού με αυτόν το διδακτηριακό ζήτημα των σχολείων ρυθμίστηκε εκ νέου και τέθηκε σε καινούργια οικονομική βάση. Το βιβλίο διαιρείται σε τέσσερα μέρη. Στο πρώτο μέρος περιέχεται ο προαναφερθείς νόμος, συμπληρωμένος με σχετικές τροποποιήσεις νεότερων νόμων και προγενέστερων διατάξεων. Στο δεύτερο μέρος παρατίθεται η νομοθεσία των Σχολικών Επιτροπών Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης. Στο τρίτο μέρος αναφέρεται η νομοθεσία Εκπαιδευτικών τελών και, τέλος, στο τέταρτο μέρος παρατίθεται η νομοθεσία εκκαθάρισης περιουσιών των Νέων Χωρών. Η ανάγκη συγγραφής ενός τέτοιου βιβλίου ανέκυψε μετά τη μεγάλη διδακτηριακή κίνηση που σημειώθηκε στην Ελλάδα, η οποία κατέστησε απαραίτητη τη γνώση της εξέλιξης της διδακτηριακής νομοθεσίας. Για τον λόγο αυτό συγκεντρώθηκαν και ενοποιήθηκαν στο βιβλίο αυτό όλα τα σχετικά με τα διδακτήρια νομοθετήματα, ώστε να είναι εύχρηστη η εφαρμογή τους. Από το 1928 μέχρι το 1932 καταβλήθηκε δυναμική προσπάθεια επίλυσης του οξύτατου διδακτηριακού προβλήματος, γνωστή και ως «πρόγραμμα Παπανδρέου», η οποία συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930. Ο συγγραφέας Μαντούδης Μιχαήλ ήταν Τμηματάρχης στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Αθήναι

17 εκ. × 23 εκ.
402 page(s)

1929



Διδακτηριακά


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/omeka/files/original/187a650b0ed9c7b82449d274cc12a326453cad00.pdf
https://e-her.org/collection/category/1003/book/428



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.