Πλουτάρχου Βίοι Παράλληλοι, Τόμος Δ΄

Πλουτάρχου Βίοι Παράλληλοι, Τόμος Δ΄
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NCΠλουτάρχου Βίοι Παράλληλοι, Τόμος Δ΄

Πλούταρχος, Μετάφρ. Ραγκαβής Αλέξανδρος

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Βοηθητικά» περιελάμβανε πρακτικά βοηθήματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές/ τριες σχετικά με θέματα αρχαίας ελληνικής γραμματολογίας, γεωπονίας και φυσικών επιστημών, γεωγραφίας και ιστορίας. Το βιβλίο "Πλουτάρχου Βίοι Παράλληλοι", τόμος τέταρτος ανήκε στην κατηγορία «Βοηθητικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Πρόκειται για το δεκάτομο έργο του Πλούταρχου, από τη γνωστή σειρά των εκδόσεων Φέξη για τους Αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, η οποία αποτέλεσε σημαντικό παιδαγωγικό βοήθημα στην εποχή της. Περιέχει παράλληλες βιογραφίες ενός Έλληνα και ενός Ρωμαίου πολιτικού ή στρατηγού. Ο Πλούταρχος επεδίωκε με τον τρόπο αυτό να παρουσιάσει συγκριτικά τις ηθικές τους αξίες. Το βιβλίο μεταφράστηκε από τον Αλέξανδρο Ρίζο Ραγκαβή (1809-1892), λόγιο, ρομαντικό ποιητή της Α΄ Αθηναϊκής Σχολής, Καθηγητή της Αρχαιολογίας, πολιτικό και διπλωμάτη. Ο τέταρτος τόμος παρουσιάζει τις βιογραφίες του Αριστείδη και του Κάτωνα, του Φιλοποίμενα και του Τίτου Φλαμινίνου και τέλος του Πύρρου και του Γάιου Μάριου. Ο συγγραφέας του πρωτότυπου έργου, Πλούταρχος (45-120 μ.Χ.), ήταν ιστορικός, βιογράφος, φιλόσοφος και δοκιμιογράφος με πλούσιο συγγραφικό έργο. Το έργο του χωρίζεται σε δύο μέρη: στους" Βίους Παράλληλους" που περιλαμβάνουν βιογραφίες Ελλήνων και Ρωμαίων προσωπικοτήτων και στα "Ηθικά" που περιέχουν πραγματείες με ηθική, φιλοσοφική, πολιτική και επιστημονική θεματολογία.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Εν Αθήναις

184 page(s)
14 εκ. × 20 εκ.

1911Αρχαία γραμματεία- φιλοσοφία


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/omeka/files/original/113db1c725bd77d258184dc9bd1c14a99f6e182d.pdf
https://e-her.org/collection/category/1003/book/449*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.