Εκλογαί εκ της Αναβάσεως του Αρριανού και των Νεκρικών διαλόγων του Λουκιανού. Έκδοσις πρώτη

Εκλογαί εκ της Αναβάσεως του Αρριανού και των Νεκρικών διαλόγων του Λουκιανού. Έκδοσις πρώτη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NCΕκλογαί εκ της Αναβάσεως του Αρριανού και των Νεκρικών διαλόγων του Λουκιανού. Έκδοσις πρώτη

Αρριανός, Λουκιανός, Μετάφρ. Κοσμάς Κυριάκος

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Διδακτικά» περιελάμβανε ως επί το πλείστον σχολικά βιβλία νεοελληνικής γλώσσας και αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματολογίας και ορισμένους τίτλους ξένης λογοτεχνίας, ιστορίας και φυσικών επιστημών. Το βιβλίο "Εκλογαί εκ της Αναβάσεως του Αρριανού και των Νεκρικών Διαλόγων του Λουκιανού" ανήκε στην κατηγορία «Διδακτικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση του σχολικού εγχειριδίου των αρχαίων ελληνικών, που προοριζόταν για την Β΄ τάξη των Ημιγυμνασίων και των εξατάξιων Γυμνασίων. Περιέχει ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Αρριανού και του Λουκιανού, μία εισαγωγή στα έργα τους και αποσπάσματα από το πρώτο και το δεύτερο βιβλίο της Ανάβασης του Αλεξάνδρου, που εξιστορεί την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τους Νεκρικούς Διαλόγους που καυτηριάζουν ζητήματα της εγκόσμιας ζωής. Το έργο περιλαμβάνει ακόμη ετυμολογικές και ερμηνευτικές σημειώσεις, ενώ στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται ένας συνοπτικός πίνακας των εκστρατειών του Αλεξάνδρου. Ο συγγραφέας του πρωτότυπου έργου, Αρριανός (95-175 μ.Χ.), ήταν συγγραφέας, ιστορικός, γεωγράφος και πολιτικός. Ο έτερος συγγραφέας, Λουκιανός (125-180 μ.Χ.), ήταν ρήτορας και αττικιστής συγγραφέας. Σήμερα θεωρείται ότι 82 κείμενα ανήκουν σε αυτόν, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι γραμμένα σε μορφή διαλόγων και έχουν σατιρικό χαρακτήρα. Το βιβλίο επιμελήθηκε μεταφραστικά ο Κυριάκος Κοσμάς, που ήταν φιλόλογος στο Η’ Γυμνάσιο Αθηνών.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Εν Αθήναις

13 εκ. × 20 εκ.
194 page(s)

1931Αρχαία ελληνική γραμματεία


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/omeka/files/original/7e74f347ee0ec6c655d079bbdd7ee5c3fa2ecd8e.pdf
https://e-her.org/collection/category/1004/book/459*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.