Ιστορία της ρωσικής λογοτεχνίας, Τόμος Β΄

Ιστορία της ρωσικής λογοτεχνίας, Τόμος Β΄
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ιστορία της ρωσικής λογοτεχνίας, Τόμος Β΄

Καζαντζάκης Νίκος

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι» περιελάμβανε βιβλία που αφορούσαν την ελληνική και ξένη λογοτεχνία, τη θεωρία της λογοτεχνίας, την ιστορία, τη φιλοσοφία, τη λαογραφία και τη θρησκειολογία. Το βιβλίο ''Ιστορία της ρωσικής λογοτεχνίας'' ανήκε στην κατηγορία «Γράμματα – Επιστήμαι – Τέχναι» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Πρόκειται για τον δεύτερο τόμο του δίτομου έργου του Νίκου Καζαντζάκη (1883-1953), που ήταν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες-διανοητές και ο περισσότερο μεταφρασμένος Έλληνας σύγχρονος συγγραφέας στο εξωτερικό. Η μελέτη του περιλαμβάνει τα λογοτεχνικά ρεύματα και τους εκπροσώπους της ρωσικής λογοτεχνίας. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στους Στάνκεβιτς και Γρηγόριεφ που ανήκουν στους σλαυόφιλους και δυτικόφιλους αντίστοιχα, στον Γκοντσάρωφ, στον Οστρόφσκι και στον Πολόνσκι (ρωσικός ρεαλισμός), στις ξεχωριστές λογοτεχνικές μορφές των Τολστόι και Ντοστογιέφσκι, στον Τσέχωφ (φιλολογικός πεσιμισμός), στον Μερεσκόφσκι (συμβολισμός), στον Μπλόκ (νεοσυμβολισμός), στον Ανδρέγιεφ (ρεαλισμός), στον Γκουμίλιωφ (Ακμεϊστές), στον Μαγιακόφσκι (Φουτουριστές), στον Κάζιν (σύγχρονη ποίηση) και στον Φέντιν (σύγχρονη πεζογραφία).

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Εν Αθήναις

13 εκ. × 18 εκ.
230 page(s)

1930



Ρώσικη λογοτεχνία

https://139.91.189.77/files/original/e8c5ae350813749fcc82576cdcdd736f3b81d553.pdf


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/omeka/files/original/e8c5ae350813749fcc82576cdcdd736f3b81d553.pdf
https://e-her.org/collection/category/1000/book/46



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.