Ο Κύκλωπας του Ευριπίδη

Ο Κύκλωπας του Ευριπίδη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NCΟ Κύκλωπας του Ευριπίδη

Ευριπίδης, Μετάφρ. Σάρρος Δημήτριος

Το Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο διέθετε δύο Πρότυπα Δημοτικά σχολεία καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας του (1901-1933), ένα Μονοτάξιο και ένα Τετρατάξιο Δημοτικό σχολείο. Σε αυτά, εκτός από την κανονική διδακτική λειτουργία, επιτελούνταν και οι πρακτικές διδακτικές ασκήσεις των μαθητών /τριών του Διδασκαλείου, καθώς σε όλα τα Ωρολόγια Προγράμματα με τα οποία λειτούργησε το Διδασκαλείο υπήρχε σχετικό μάθημα. Επιπλέον, στα σχολεία αυτά επιτελούνταν και οι πρακτικές διδακτικές ασκήσεις των μετεκπαιδευόμενων σπουδαστών και σπουδαστριών του Μονοτάξιου τμήματος μετεκπαίδευσης. Στο αρχειακό υλικό του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν σχολικά εγχειρίδια και βοηθήματα που αξιοποιούνταν στο πλαίσιο των πρακτικών διδακτικών ασκήσεων. Τα βιβλία αυτά αφορούν το σύνολο των γνωστικών αντικειμένων που διδάσκονταν στα Δημοτικά σχολεία της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913) και της Ελλάδας. Ταξινομούνται στις ακόλουθες Θεματικές Κατηγορίες (Θ.Κ.): α. Ελληνική γλώσσα β. Αρχαία ελληνική γλώσσα γ. Ιστορία δ. Θρησκευτικά ε. Μαθηματικά στ. Φυσικές επιστήμες και ζ. Ξένες γλώσσες. Η Θ.Κ. «Αρχαία ελληνική γλώσσα» περιλαμβάνει σχολικά εγχειρίδια Ελληνικού σχολείου και Γυμνασίου με αρχαία ελληνικά κείμενα (από το πρωτότυπο και σε μετάφραση) και φιλοσοφική, ιστορική και θεατρική θεματολογία. Επίσης, περιέχει βοηθήματα για τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής, όπως λεξικά, γραμματική και κατάλογο ανώμαλων ρημάτων. Το βιβλίο "Ο Κύκλωπας του Ευριπίδη" ανήκε στην κατηγορία «Αρχαία Ελληνική γλώσσα» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Το βιβλίο επιμελήθηκε μεταφραστικά σε δημοτικούς στίχους ο Δημήτριος Σάρρος (1870-1937), εκπαιδευτικός Σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας, φιλόλογος και ποιητής. Στο έργο αυτό, το μοναδικό σατυρικό δράμα που σώζεται ακέραιο, ο Ευριπίδης μεταγράφει σε σατυρικό πλαίσιο τη γνωστή, από την ένατη ραψωδία του Ομήρου, περιπέτεια του Οδυσσέα με τον μονόφθαλμο Πολύφημο, που κατέληξε στην τύφλωση του Κύκλωπα. Στην ευριπίδεια εκδοχή διαπιστώνονται αποκλίσεις από το ομηρικό πρότυπο, που αφορούν κυρίως τη μετατροπή της επικής αφήγησης σε σατυρικό δράμα. Σε αυτό απαιτείται η ύπαρξη του Χορού των Σατύρων, θηριόμορφων οπαδών του Διονύσου, που παρουσιάζονται ως δούλοι του Κύκλωπα. Ο συγγραφέας του πρωτότυπου έργου, Ευριπίδης (480 ή 485-406 π.Χ.), ήταν τραγικός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Έγραψε 92 δραματικά έργα από τα οποία διασώθηκαν πλήρη μόνο τα 19. Μέσα από τα έργα του διερεύνησε τα κοινωνικά, πολιτικά, θρησκευτικά και φιλοσοφικά ζητήματα της εποχής του.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Αθήνα

46 page(s)
15 εκ. × 22 εκ.

1931Σχολικά εγχειρίδια


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/omeka/files/original/77ba63c65035b6bcd057d9510edbff58a6148e82.pdf
https://e-her.org/collection/category/1008/book/507*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.