Λουκιανού εκλογαί εκ των απάντων

Λουκιανού εκλογαί εκ των απάντων
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NCΛουκιανού εκλογαί εκ των απάντων

Λουκιανός, Μετάφρ. Κονδυλάκης Ιωάννης

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι» περιελάμβανε βιβλία που αφορούσαν την ελληνική και ξένη λογοτεχνία, τη θεωρία της λογοτεχνίας, την ιστορία, τη φιλοσοφία, τη λαογραφία και τη θρησκειολογία. Το βιβλίο "Λουκιανού εκλογαί εκ των απάντων" ανήκε στην κατηγορία «Γράμματα - Επιστήμαι - Τέχναι» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Πρόκειται για βιβλίο που ανθολογεί σημαντικά κείμενα του Λουκιανού. Πιο συγκεκριμένα, περιέχονται ο λόγος Το όνειρον, η μελέτη Εγκώμιον της μύιας από την περίοδο που ασκούσε τη ρηροτική τέχνη και πλήθος άλλων διαλόγων. Από τους σατιρικούς διαλόγους εντοπίζονται διάλογοι από τα έργα του, Θεών διάλογοι, Τίμων ή μισάνθρωπος, Νεκρικοί διάλογοι, Προμηθεύς ή Καύκασος, Ενάλιοι διάλογοι και Εταιρικοί διάλογοι. Από τους διαλόγους με φιλοσοφικό περιεχόμενο εντοπίζονται διάλογοι από τα έργα του, Νιγρίνος και Συμπόσιον ή Λαμπίθαι. Από τους διαλόγους που δε διακρίνονται ιδιαιτέρως για τα κωμικά τους στοιχεία εντοπίζονται τα έργα Ανάχαρσις ή περί ασκήσεων και Εικόνες. Συγγραφέας του πρωτότυπου έργου είναι ο Λουκιανός (125-180 μ.Χ.), ο οποίος ήταν ρήτορας και αττικιστής συγγραφέας. Σήμερα θεωρείται ότι 82 κείμενα ανήκουν σε αυτόν, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι γραμμένα σε μορφή διαλόγων και έχουν σατιρικό χαρακτήρα. Το βιβλίο επιμελήθηκε μεταφραστικά ο Ιωάννης Κονδυλάκης (1861-1920), λογοτέχνης, διηγηματογράφος, δημοσιογράφος και χρονογράφος που τα έργα του τοποθετούνται στο πλαίσιο της ηθογραφικής πεζογραφίας.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Εν Αθήναις

13 εκ. × 18 εκ.
420 page(s)

1930Διδασκαλία γαλλικής γλώσσας


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/omeka/files/original/ac148732335f56d15cf0ebfe4198744f83b23f63.pdf
https://e-her.org/collection/category/1000/book/53*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.