Μανούσος Κούνδουρος. Αρχηγός επαναστάσεως 1897

Μανούσος Κούνδουρος. Αρχηγός επαναστάσεως 1897
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Μανούσος Κούνδουρος. Αρχηγός επαναστάσεως 1897

Εκδοτικός οίκος Γ. Πετουσάκη & Θ. Σαριδάκη

Το Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο είχε στην κατοχή του πλήθος εποπτικών διδακτικών μέσων (εποπτικό υλικό και σχολικός εξοπλισμός) που χρησιμοποιούνταν κατά την εκπαιδευτική λειτουργία του. Τα μέσα αυτά αποτελούσαν ένα σημαντικό μέρος της κινητής περιουσίας του ιδρύματος, όπως προκύπτει και από την υπηρεσιακή αλληλογραφία του Διδασκαλείου. Το υλικό και ο εξοπλισμός αυτός διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες: α. Σχολικές Εικόνες. β. Σχολικοί Χάρτες. γ. Κεντήματα Διδασκαλείου. δ. Σχολικά έπιπλα. ε. Ποικίλα Αντικείμενα συλλογών και σχολικού εξοπλισμού. στ. Φωτογραφίες μαθητών/ τριών και διδακτικού προσωπικού. στ. Εποπτικό υλικό μαθημάτων φυσικών επιστημών. ζ. Γραφική ύλη. Το Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο διέθετε μια πλούσια συλλογή εποπτικών εικόνων, οι οποίες εξυπηρετούσαν την παραστατική διδασκαλία των διάφορων γνωστικών αντικειμένων, ώστε να κινητοποιείται το ενδιαφέρον των μαθητών/ τριών και η παρατηρητική τους ικανότητα, σύμφωνα με τα πορίσματα της παιδαγωγικής και της ψυχολογίας εκείνης της εποχής. Στο αρχειακό υλικό του Διδασκαλείου διασώζεται πλήθος εποπτικών εικόνων διαφορετικής θεματικής (Εικόνες Ιστορίας, Θρησκευτικών, Ζωολογίας και Φυτολογίας) από σειρές γνωστών εκδοτικών οίκων της εποχής. Ειδικότερα, εντοπίστηκε ο παρακάτω αριθμός «Εικόνων Ιστορίας» ανά εκδοτικό οίκο: «Ε. Τζανουδάκη & Ι. Ντουνιαδάκη» (9), «Γ. Πετουσάκη & Θ. Σαριδάκη» (25), «ΑΣΤΗΡ, Αλ. & Ε. Παπαδημητρίου» (2), «Δ. & Π. Δημητράκου» (5), «ΑΓΚΥΡΑ, Απ. Παπαδημητρίου» (5), χωρίς εκδότη (χ.ε.) (1). Με βάση τα Ωρολόγια Προγράμματα για τα Τριτάξια και Πεντατάξια Διδασκαλεία (1914 και 1929 αντίστοιχα) οι εικόνες αυτές αξιοποιούνταν στο μάθημα της Ιστορίας. Η συγκεκριμένη εικόνα «Μανούσος Κούνδουρος. Αρχηγός επαναστάσεως 1897» ανήκε στη θεματική «Εικόνες Ιστορίας» του εκδοτικού οίκου «Γ. Πετουσάκη & Θ. Σαριδάκη» και αποτελεί αντίγραφο αντίστοιχης εικόνας που ανήκει στη Συλλογή του Διδασκαλείου Κρήτης. Απεικονίζει τον Μανούσο Κούνδουρο (1860-1933), Έλληνα επαναστάτη και πολιτικό. Στην Κρητική Πολιτεία (1898-1913) διετέλεσε Σύμβουλος Εσωτερικών, αλλά και Οικονομικών, διοικητικός επίτροπος, μέλος της επαναστατικής κυβέρνησης του 1912 και δύο φορές Γενικός Διοικητής Κρήτης. Μετά την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα (1913) διορίστηκε βουλευτής το 1922.

Images d'encadrement
IMAGE
dctype:Image
Εποπτικές εικόνες
Aiding pictures

Αθήναι

35 εκ. × 50 εκ.

-




Εικόνα

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/omeka/files/original/f58b4f39ebd75104c6d7c1dbe33d373aee9acb9d.jpg
https://e-her.org/collection/category/1015/image/725



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.