Πολύγραφος παλιός
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πολύγραφος παλιός

Το Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο είχε στην κατοχή του πλήθος εποπτικών διδακτικών μέσων (εποπτικό υλικό και σχολικός εξοπλισμός) που χρησιμοποιούνταν κατά την εκπαιδευτική λειτουργία του. Τα μέσα αυτά αποτελούσαν ένα σημαντικό μέρος της κινητής περιουσίας του ιδρύματος, όπως προκύπτει και από την υπηρεσιακή αλληλογραφία του Διδασκαλείου. Το υλικό και ο εξοπλισμός αυτός διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες: α. Σχολικές Εικόνες. β. Σχολικοί Χάρτες. γ. Κεντήματα Διδασκαλείου. δ. Σχολικά έπιπλα. ε. Ποικίλα Αντικείμενα συλλογών και σχολικού εξοπλισμού. στ. Φωτογραφίες μαθητών/τριών και διδακτικού προσωπικού. στ. Εποπτικό υλικό μαθημάτων φυσικών επιστημών. ζ. Γραφική ύλη. Η κατηγορία «Εποπτικό υλικό» περιέχει εποπτικά μέσα διδασκαλίας που εντοπίστηκαν στα Πρότυπα Δημοτικά σχολεία του Διδασκαλείου Κρήτης. Στις αρχές του 20ου αιώνα η πρακτική εκπαίδευση συμπεριλαμβάνεται στις βασικές αρχές της Νέας Αγωγής. Στο πλαίσιο της διδασκαλίας των «Θετικών Επιστημών» το Διδασκαλείο διέθετε μια πλούσια συλλογή εποπτικών οργάνων, τα οποία εξυπηρετούσαν την παραστατική και πειραματική διδασκαλία των Μαθηματικών, της Γεωμετρίας και των Φυσιογνωστικών μαθημάτων. Με αυτόν τον τρόπο η διδασκαλία των εν λόγω μαθημάτων γινόταν με έναν πιο πρακτικό τρόπο, που ευνοούσε επιπλέον την αυτενέργεια από την πλευρά των σπουδαστών/ τριών και την ικανότητά τους να ερευνούν τα αντικείμενα της φύσης και τα γεγονότα της ζωής, από την άποψη της τάξης και του μεγέθους. Η συγκεκριμένη εκτυπωτική μηχανή ονομάζεται πολύγραφος. Πρόκειται για χειροκίνητη μηχανή για την παραγωγή αντιγράφων κειμένων και εικόνων. Η συγγραφή του κειμένου γίνεται πάνω σε μία ειδική μεμβράνη καρμπόν, η οποία διαλύεται με τη βοήθεια οινοπνεύματος, οπότε εμφανίζεται το προς εκτύπωση κείμενο. Σε άλλες περιπτώσεις η συγγραφή του κειμένου γίνεται πάνω σε μία ειδική μεμβράνη από απορροφητικό λεπτό χαρτί, εμποτισμένη με ένα μείγμα γλυκερίνης και ελαίων. Τα πλήκτρα του πολύγραφου πιέζουν το κέρινο στρώμα και τα γράμματα ή τα σχέδια χαράσσονται με ειδική ακίδα χάραξης. Η παχύρρευστη και λιπαρή μελάνη απλώνεται από έναν κύλινδρο στην πίσω όψη της μεμβράνης και τη διαπερνά στα σημεία, όπου το κερί έχει χαραχτεί. Με αυτό τον τρόπο η μελάνη περνά από την άλλη πλευρά και τυπώνει το χαρτί που βρίσκεται στο κάτω μέρος, αποτυπώνοντας σε αυτό ό,τι έχει χαραχτεί στη μεμβράνη. Το συγκεκριμένο τεκμήριο αξιοποιήθηκε στα Πρότυπα Δημοτικά σχολεία του Διδασκαλείου Κρήτης.

3D
Εποπτικά μέσα
Aiding means
Moyens et supports d’enseignement
dctype:PhysicalObject

-

41 εκ. × 61 εκ. x 35 εκ.

-

Εκτυπωτική μηχανή


Τρισδιάστατο μοντέλο

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/collection/category/1021/object/924



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.