Αρβανίτης , Δήμος

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού (ΚΕΜΝΕ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Αρβανίτης , Δήμος (EL)

Υπό Legrand περιγράφεται ένθ' ανωτ. (αριθ. 485) το βιβλίον : "ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΒΡΑΙΟΠΟΥΛΑΣ, ΤΗΣ ΜΑΡΚΑΔΑΣ. Την οποίαν εις τους αχξζ΄ χρόνους μηνί Ιουλίω ιε΄, έκλεψε κρυφιώς, από τους γονείς της, όπου εκάθονταν, εις την Κωνσταντινούπολιν, εις τόπον λεγόμενον, Φανάρι, ένας νέος Αρβανίτης λεγόμενος Δήμος, και πηγαίνωντας εις την Ουγκροβλαχίαν, του ετίμησεν ο αυθέντης του τόπου περισσά, και του την έδωσεν εις γυναίκα, ΕΝΕΤΙΗΣΙΝ. αχξη΄. Con Licenza de' Superiori." Ο Legrand σημειοί ότι ότε προέβη εκ νέαν έκδοσιν εις ούτος κατά τούτου εν Recheil de poemes historiques en grec vulgaire relati a la Turquie et au Principantes danubienes (Paris 1877) σ. 129-189, δεν είχε προσέξει την σελ. 671 : αυθέντης τότε ώριζεν και Καρατζιάν τον λέγαν, όπως αναφέρεται εις του Νικολάου Καρατζάν, ηγεμονεύσαντα εν Βλαχία τω 1782. Είναι αναμφισβήτητον λοιπόν ότι η χρονολογία της έκδοσης (1668) είναι εσφαλμένη. Το αυτό λεκτέον και περί εκδόσεως με χρονολογίαν 1683, όπου σημ. ο αυτός στίχος. Το διπλούν το σφάλμαν έγινεν επίτηδες, κατά του Legrand. Αι εκδόσεις φαίνονται ότι εγένοντο παρά Νικ. Γλυκεί. ώστε μέχρι σήμερον ουδεμία έκδοσης του έργου ευρέθη ανήκουσα εις τον 17ον αιώνα. Ο Legrand πάντως παραθέτει εν τέλος χωρίου του Al. Helladius (Status praeseus cul. graecae, 1714, σ. 11-12), καθ' ο και η Ιστορία της Μαρκάδας, ετυπώθη υπό την αιγίδα του Σερβάνου Καντακουζηνού. (EL)

Αρβανίτης , Δήμος (EL)




Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.