Φθινοπωρινό τοπίο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Φθινοπωρινό τοπίο (EL)

Γιολδάσης Δημήτρης (1897-1993) (EL)

Λάδι σε μουσαμά (EL)
Στο «Φθινοπωρινό τοπίο», ο Γιολδάσης ακολουθεί το νήμα των κατακτήσεων των Γάλλων ζωγράφων της υπαίθρου του 19ου αιώνα και κυρίως του Jean-Francois Millet (1814-1875), ως προς τη γεμάτη λυρισμό και γαλήνη απόδοση του φυσικού τοπίου. Πρόκειται ίσως για κάποια πλαγιά του γραφικού χωριού Ρούσο, κοντά στην Καρδίτσα που, όπως αναφέρει ο ίδιος ο ζωγράφος «είχε μία πληρότητα για μένα, είχε την αρμονική σύνταξη όλων των στοιχείων που ενδιέφεραν». Λιτά, σχηματοποιημένα επίπεδα αναπτύσσονται σε αρμονικές παράλληλες, δίνοντας στον μικρών διαστάσεων πίνακα μία έντεχνη προοπτική. Το χρώμα, είτε απλωμένο σε πλατιές οριζόντιες πινελιές, είτε σε πλούσια κοκκιδωτά στίγματα, αποτυπώνει τη θαλερότητα της φύσης κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. (EL)
Τοπίο (EL)

Ζωγραφική (EL)

Λάδι

30 x 38 cm


1951


Τοπιογραφία (EL)


Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.