Γυναίκες στην αυλή
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Γυναίκες στην αυλή (EL)

Τριανταφυλλίδης Θεόφραστος (1881-1955) (EL)

Σε μια αυλή με τριγύρω τοίχους σπιτιών και στο βάθος δέντρα, τρεις γυναικείες μορφές κάθονται γύρω από ένα ψηλό στενό τραπέζι. Η γυναίκα με τη μαντίλα και το κουρασμένο βλέμμα αριστερά είναι η αγρότισσα. Η ευτραφής καλοντυμένη με το λευκό φουστάνι και το κάπως βλοσυρό βλέμμα δεξιά, μια κυρία της αριστοκρατίας, ενώ στο κέντρο η γυναίκα με το καπέλο και την κόκκινη εσάρπα, της οποίας δεν διακρίνονται καθόλου τα χαρακτηριστικά, ίσως άνθρωπος της διανόησης.Έτσι, τρεις περιπτώσεις ανθρώπων που φαίνονται ασύμβατες, τοποθετούνται μαζί στο ίδιο τραπέζι. Η γραφή είναι εξπρεσιονιστική. Γήινα γενικά χρώματα συμπλέκονται με επιφάνειες μαύρου, γαλάζιου και κόκκινου, δημιουργώντας εστίες έντασης σε καίρια σημεία του πίνακα. (EL)
Τρείς γυναικείες μορφές γύρω από τραπέζι (EL)
Λάδι σε χάρντμπορντ (EL)

Ζωγραφική (EL)

Λάδι

22 x16, 5 cm


1920-25




Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.