Κορίτσια που κεντούν
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Κορίτσια που κεντούν (EL)

Γουναρόπουλος Γιώργος (1889-1977) (EL)

Λάδι σε μουσαμά (EL)
Το έργο «Κορίτσια που κεντούν» φιλοτεχνήθηκε στο διάστημα 1920-22 κατά τη διαμονή του Γουναρόπουλου στο Παρίσι. Ο καλλιτέχνης έχει κατορθώσει να ξεπεράσει τα δεδομένα της ελληνικής τέχνης και διαχειρίζεται πλέον με άνεση το λεξιλόγιο του ευρωπαϊκού μοντερνισμού. Οι μορφές των τριών νεαρών κοριτσιών αποδίδονται με μεγάλη σχηματικότητα και χωρίς καμία ιδιαίτερη φυσιογνωμική λεπτομέρεια. Η έντονα στυλιζαρισμένη στάση τους και η ρυθμικότητα των κινήσεών τους δημιουργούν ένα αρμονικό, σχεδόν γεωμετρικό αποτέλεσμα. Σε αυτό συνηγορούν και τα χρώματα που περιορίζονται σε ήπιες διαβαθμίσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πίνακας αυτός αποτέλεσε την έμπνευση και το πρότυπο για το έργο «Το νυφικό φόρεμα» του Δημήτρη Γιολδάση, επίσης στη Συλλογή Κατσίγρα. (EL)
Κορίτσια που κεντούν (EL)

Ζωγραφική (EL)

Λάδι

60 x 80 cm


1924-25




Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.