Μαούνες στο Σηκουάνα
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Μαούνες στο Σηκουάνα (EL)

Γουναρόπουλος Γιώργος (1889-1977) (EL)

Λάδι σε χαρτόνι (EL)
Μαούνες στο Σηκουάνα (EL)
Η πολυετής διαμονή του ζωγράφου στο Παρίσι (1919-1932) είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πινάκων όπως οι «Μαούνες στο Σηκουάνα» που συνοψίζει με αριστοτεχνικό τρόπο τις επιδράσεις της γαλλικής πρωτοπορίας και κυρίως των μεταϊμπρεσιονιστικών ρευμάτων στο έργο του Γουναρόπουλου. Η χρήση ενός αρκετά χαμηλού σημείου θέασης δίνει την ευκαιρία στο θέμα της αποβάθρας στο πρώτο επίπεδο να αναπτυχθεί μέχρι το βάθος της σύνθεσης, όπου διακρίνεται αμυδρά μία γέφυρα και ο γκρίζος ουρανός. Το χρώμα δουλεύεται πρώτα στην παλέτα του καλλιτέχνη σε υποκίτρινες και γκρίζες προσμίξεις και στη συνέχεια, με πλατιές ήρεμες πινελιές στη ζωγραφική επιφάνεια. Η αφαιρετικότητα στην πραγμάτευση του θέματος με την εσκεμμένη αποφυγή οποιασδήποτε ανεκδοτολογικής ηθογραφικής λεπτομέρειας, ανακαλεί στη μνήμη έργα του Paul Cezanne. (EL)

Ζωγραφική (EL)

Λάδι

47 x 35 cm


1920-22


Τοπιογραφία (EL)


Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.