Πεταλωτήριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πεταλωτήριο (EL)

Ξυδιάς – Τυπάλδος Νικόλαος (1828-1909) (EL)

Λάδι σε μουσαμά (EL)
Το θέμα τοποθετείται σε αυλή όπως μαρτυράται από την πρόσοψη του κτηρίου και την μάντρα που υψώνεται στο βάθος αριστερά. Στα δεξιά σε πρώτο επίπεδο ένας κορμός δέντρου τοποθετημένος σε πλάγιο άξονα, εισάγει τον θεατή στο κέντρο του πίνακα που παριστάνεται η κεντρική σύνθεση. Από τα δεξιά προς τα αριστερά, μπροστά από την κύρια είσοδο του κτηρίου, εικονίζονται δύο άλογα, ένα καφέ και ένα άσπρο. Δύο αντρικές μορφές, ο ένας καθιστός και ο άλλος σκυφτός πεταλώνουν το άσπρο άλογο ενώ στην αριστερή πλευρά, με γυρισμένη πλάτη προς τον θεατή έχει τοποθετηθεί άλλη μια αντρική μορφή επάνω σε ένα καφέ άλογο και δίπλα πεζή μια γυναικεία. Στο βάθος αριστερά εικονίζεται άλλος ένας κορμός δέντρου και η μάντρα που οριοθετούν τη σκηνή. Η σύνθεση είναι τοποθετημένη διαγώνια και η προοπτική ανοίγεται στο βάθος αριστερά. Η εικονογράφηση περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα χωρίς να υπάρχει έμφαση στη λεπτομέρεια. Οι τόνοι είναι σκούροι κυρίως καφέ και λευκοί ενώ η μορφή που σκύβει μαζί με τον πεταλωτή στο κέντρο, ντυμένη σε γαλάζιες αποχρώσεις τονίζει την αντίθεση. (EL)
Αυλή με άλογα (EL)

Ζωγραφική (EL)

Λάδι

31 x 47, 5 cm



Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.