δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική ΧρήσηΠροσωπογραφία Γεωργίου Ι. Κατσίγρα (EL)

Γιολδάσης Δημήτρης (1897-1993) (EL)

Με τη θεματική περιοχή της προσωπογραφίας ο Γιολδάσης δεν καταπιάστηκε συχνά και συνεπώς το πορτραίτο του Γ. Κατσίγρα αποτελεί μία από τις σπάνιες προσπάθειές του στο είδος αυτό. Ο ζωγράφος εσκεμμένα δεν υπερβαίνει τα στοιχεία εκείνα που διαμόρφωσαν την τυπική αστική προσωπογραφία σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα: κατά μέτωπο απεικόνιση της μορφής, επίσημη, συγκρατημένη έκφραση, ουδέτερο φόντο. Ο Γ. Κατσίγρας αντικρίζει κατάματα τον θεατή και το ευθύβολο αλλά ταυτόχρονα τόσο εναργές βλέμμα του μετατρέπεται σε κύριο πόλο ενδιαφέροντος και οργάνωσης του πίνακα. Το έργο είναι τοποθετημένο τιμητικά στην είσοδο των αιθουσών που παρουσιάζεται η Συλλογή Κατσίγρα. (EL)
Λάδι σε κόντρα πλακέ (EL)
Ο Γεώργιος Ι. Κατσίγρας (EL)

Ζωγραφική (EL)

Λάδι

Προσωπογραφία (EL)


59 x 46 cm


1955-1960


Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.