Προσωπογραφία Κωνσταντίνου Μ. Μελά
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Προσωπογραφία Κωνσταντίνου Μ. Μελά (EL)

Λύτρας Νικηφόρος (1832-1904) (EL)

Λάδι σε μουσαμά (EL)
Η προσωπογραφία του Κωνσταντίνου Μ. Μελά αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης της Λάρισας. Το μικρό αγόρι που εικονίζεται προερχόταν από γνωστή αθηναϊκή οικογένεια, η οποία είχε παίξει σημαντικό ρόλο στα καλλιτεχνικά δρώμενα την πρωτεύουσας. Παρατηρείται μία διαφοροποίηση από προσωπογραφίες άλλων γνωστών προσώπων που πραγματοποίησε ο Λύτρας. Το μικρό παιδί είναι καθισμένο σε μία κόκκινη πολυθρόνα. Η έκφραση του προσώπου του αποπνέει σοβαρότητα, στοιχείο που έρχεται σε αντίθεση με το νεαρό της ηλικίας του. Στο χέρι του κρατάει ένα ξύλινο παιχνίδι και πάνω στο χαλί του δαπέδου είναι πεσμένα ένα καπέλο και ένα ανοιχτό βιβλίο. Το βαθύ και ζεστό κόκκινο χρώμα της πολυθρόνας αποτελεί ένα είδος πλαισίου, που τονίζει την μορφή του παιδιού. Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ο ρόλος του φωτεινού άσπρου του γιακά των ρούχων του που φωτίζει το πρόσωπό του. Στην προσωπογραφία αυτή ο Λύτρας συνδυάζει στοιχεία από ηθογραφικές παραστάσεις, όπως τα πεσμένα αντικείμενα με στοιχεία από προσωπογραφίες, όπως είναι η χρωματική λιτότητα. (EL)
Παιδί που κάθεται σε καρέκλα (EL)

Ζωγραφική (EL)

Λάδι

117 x 83 cm


1879


Προσωπογραφία (EL)



Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.