δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική ΧρήσηΣκυριανή (EL)

Στεφανόπουλος Δημήτριος (1881-1932) (EL)

Λάδι σε μουσαμά (EL)
Το θέμα είναι παρμένο από την ελληνική νησιωτική παράδοση. Μια ογκώδης ηλιοκαμμένη γυναικεία μορφή, ντυμένη με παραδοσιακή νησιωτική φορεσιά, παρουσιάζεται καθιστή σε πεζούλι να γνέθει. Φορά μακρύ μπλε καφτάνι, ριγέ ποδια και λευκή μαντίλα, ενώ πίσω της εκτείνεται ένας οικισμός από λευκά κυβόσχημα σπίτια, ξερά βουνά και έναν ανεμόμυλο. Η απεικόνιση της βασίζεται στην αντίθεση του γήινου καφέ και του ψυχρού μπλε. Ο ζωγράφος έχει καταφέρει γενικά ν' αποδώσει την νησιωτική απλότητα και ατμόσφαιρα και αυτό, χάρη στα λίγα ουδέτερα και απαλά χρώματα αλλά και στην περιληπτική απόδοση των μορφών, που με τις παραμορφώσεις τείνουν στον εξπρεσιονισμό. (EL)
Κοπέλα που γνέθει (EL)

Ζωγραφική (EL)

Λάδι54 x 38 cm


1929


Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.