Εμείς οι Έλληνες
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
Ο σύνδεσμος στην καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_SA



Εμείς οι Έλληνες

Τσιριντάνης, Αλέξανδρος

Για μια εθνική πορεία με επίγνωση χρειάζεται, πριν απ' όλα βέβαια, το φως μιας κοσμοθεωρίας, που φυσικά ταιριάζει σε κάθε άνθρωπο. Με αυτήν ασχολείται το βιβλίο "Για μια πορεία με επίγνωση" του ίδιου συγγραφέα. Χρειάζεται, όμως, και ειδικότερα η επίγνωση του ποιοί είμαστε "Εμείς οι Έλληνες", ποιά είναι η πορεία μας, ποιά πρέπει να είναι... Η εθνική αυτοκριτική -αντικειμενική και ψύχραιμη- είναι απόλυτα αναγκαία, αν και δύσκολη, γιατί σκοντάφτει πότε στην άκριτη εθνική υπεροψία, πότε στην επίσης άκριτη και καταστροφική, εθνική αυτοκατάκριση -αν όχι αυτοπεριφρόνηση... Ο συγγραφέας, με την φιλοσοφία πάντα του κριτικού ρεαλισμού, δεν αποφεύγει τις ακρότητες, τις αντιμετωπίζει διαλεκτικά. Με τον ίδιο τρόπο προσεγγίζει θέματα, όπως η "Μοναδικότητα" του ελληνικού έθνους, "Τα ελαττώματα και προτερήματα" των Ελλήνων, "Φίλοι και εχθροί", "Κοινή πορεία ελληνισμού-χριστιανισμού", "Το 1821", "Η σημερινή μας πορεία", "Μοντέρνος Πολιτισμός".Με γνώση, ζέση και εμβρίθεια ο καθηγητής Τσιριντάνης, συνδιαλεγόμενος πάντα, μας δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα των επί μέρους θεμάτων, που φωτίζουν τελικά το σύνολο. Σε τρόπο που ο αναγνώστης να αναρωτιέται στο τέλος, αν το βιβλίο διακρίνεται για τη σοφία του μάλλον ή τον διαλεκτικό ρεαλισμό του, που διαπιστώνει να μεταδίδεται και στον ίδιον καθώς διαβάζει, ανοίγοντας δρόμους προς την ελληνική αυτοσυνειδησία... Το βιβλίο αποτελεί πράγματι μια εφαρμογή της παρότρυνσης του συγγραφέα: Αν θέλουμε μια ελληνική πορεία με επίγνωση θα πρέπει να μιμηθούμε τους αρχαίους: "Να σκεπτόμαστε ειλικρινά και να μιλάμε ελεύθερα".

Ελληνική Λέσχη Βιβλίου

Text

Ελλάδα

2014-09-15

κριτικές


Ελληνική Λέσχη Βιβλίου

Εκδόσεις Συζήτησις

Κείμενο/PDF

application/pdf

Ελληνική γλώσσα

Ελληνική Λέσχη Βιβλίου

oai:elbi.evolutionprojects.gr:47
http://hdl.handle.net/11725/0004000047



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.