Νέα με εθνική ενδυμασία
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
Ο σύνδεσμος στην καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_SA



Νέα με εθνική ενδυμασία

Μαθιόπουλος, Παύλος
Μαθιόπουλος, Παύλος (EL)

Το έργο εντάσσεται σε μια πνευματική προσπάθεια επιβεβαίωσης της συνέχειας του ελληνισμού του τελευταίου τετάρτου του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου, όταν καλλιτέχνες, ο καθένας με αφετηρία το προσωπικό του ύφος, στρέφονται προς τα ήθη και τα έθιμα της λαϊκής παράδοσης, τα οποία θεωρήθηκε ότι αποτελούν έκφραση της γνήσιας ελληνικής ζωής, σε μια εποχή που κρίσιμα εθνικά θέματα βρίσκονταν σε εξέλιξη (Μακεδονικό, Κρητικό, Βαλκανικοί). Μέσω της στροφής τους στη λαϊκή παράδοση, χρησιμοποιήθηκαν εκφραστικά μέσα που οι καλλιτέχνες πίστευαν ότι θα οδηγούσαν σε επίκαιρη έκφραση. Παρόλα αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις, το εξιδανικευμένο αποτέλεσμα δεν αρκεί για να δικαιωθούν οι προθέσεις του καλλιτέχνη (βλ., επί παραδείγματι και «Το κερί της βλάχας», Γ. Ιακωβίδη-1898). Έτσι και στο έργο του Μαθιόπουλου, αν και διαφοροποιείται από την συνήθη προσωπική γραφή του καλλιτέχνη εξαιτίας μιας ενδυματολογικής λεπτομέρειας στον κεφαλόδεσμο της εικονιζόμενης που παραπέμπει σε παραδοσιακή γυναικεία ενδυμασία του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, στη σύνθεση κυριαρχεί αστικός αέρας: η εξευρωπαϊσμένη ενδυμασία, το αραχνοΰφαντο πέπλο γύρω από το κεφάλι και το στιλπνό ύφασμα του κομψού ενδύματος ελάχιστα παραπέμπουν σε παραδοσιακή φορεσιά. Η διακριτική παρουσία των λουλουδιών στο φόντο και, κυρίως, το εξεζητημένο ύφος του μοντέλου, συμβάλλουν στη δημιουργία, τελικά, μιας εξιδανικευμένης, δυτικής προσωπογραφίας.

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός (EL)

Image
Πίνακας
Προσωπογραφία
Παστέλ

Ελλάδα


2015


Τέχνη


Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός (EL)

Εικόνα

image/jpeg

Ελληνική γλώσσα

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

http://services.lsparnas.evolution-isa.gr/lsparnas/item/525
http://hdl.handle.net/11725/0005000525



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.