Πρακτικόν-Απόφαση κοινότητας για την θέσπιση της Κυριακάτικης αργίας

Πρακτικόν-Απόφαση κοινότητας για την θέσπιση της Κυριακάτικης αργίας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY 4.0

Αναφορά Δημιουργού
CC_BY



Πρακτικόν-Απόφαση κοινότητας για την θέσπιση της Κυριακάτικης αργίας

Ε. Αναγνώστου

Πρόκειται για δισέλιδη χειρόγραφη απόφαση συνεδρίασης της κοινότητας Μανταμάδο Λέσβου στις 17 Φεβρουαρίου του 1908, ύστερα από το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, ώστε να υπακούσουν στην φωνή της μητρός εκκλησιάς, φωνή εθνική, η οποία θεσπίζει νομούς και ορίζει την Κυριακή ως αργία. Σύμφωνα με την απόφαση της κοινότητας,ορίζεται κατά πρώτον, ότι όλοι ανεξαιρέτως οι συντεχνίες δεν θα έχουν δικαίωμα να πωλούν και να εργάζονται την ήμερα αυτή,καθώς και οι κάτοικοι οφείλουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους την ήμερα του Σαββάτου. Εξαιρέση θα υπάρχει μόνο κατά την ήμερα της Κυριακής των Μυροφόρων, καθότι υπάρχει τοπικό πανηγύρι. Επίσης οι καφετζήδες θα έχουν το δικαίωμα να ανοίγουν κάθε Κυριακή τα καφενεία τους μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας, οι οποίοι θα μπορούν να πωλούν μόνο ρακί, κρασί και κονιάκ και μάλιστα μόνο σε ποτήρια. Τέλος έχει θεσπιστεί πρόστιμο 75 αργυρών γροσιών σε περίπτωση παράβασης της αποφάσεως, το οποίο θα καταβάλλεται στην εκκλησιά. Στο τέλος του εγγράφου υπάρχουν όλες οι υπογραφές των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ κάτω από τις υπογραφές των Μουχτάριδων και της Δημαρχίας υπάρχουν δυο οθωμανικές σφραγίδες και κάτω από την υπογραφή της Δημογεροντίας, υπάρχει σφραγίδα της κοινότητας Μανταμάδου.

Πρακτικό

Μανταμάδος Λέσβου
https://sws.geonames.org/257827/



Κυριακάτικη αργία
Χειρόγραφο έγγραφο
Συνέλευση
Πρόστιμο
Καφενεία
Κοινοτική απόφαση
Επίτροπος εκκλησίας
Γρόσια
Παράβαση
Συντεχνίες
Μανταμάδος Λέσβου
Τοπικό πανηγύρι
Δημογεροντία
Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
Μουχτάριδες


Κείμενο/PDF

2 σελίδες

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.