Παιδιά στην παιδική χαρά στην Παιδόπολη Καλή Παναγιά - Δοβρά Βέροιας

Παιδιά στην παιδική χαρά στην Παιδόπολη Καλή Παναγιά - Δοβρά Βέροιας

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας   

Αποθετήριο :
Μέδουσα   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY 4.0

Αναφορά Δημιουργού
CC_BY



Παιδιά στην παιδική χαρά στην Παιδόπολη Καλή Παναγιά - Δοβρά Βέροιας (EL)
Children on the playground in Paidopoli Kali Panagia - Dovra Veria (EN)

1 φωτογραφία: ασπρόμ.; 12,5Χ8,5 εκ. (EL)
"Ο Ατζακάς περιγράφει το χώρο ως εξής: Εδώ σ' αυτό το πλάτωμα, χώρο συγκέντρωσης του Άνω Συγκροτήματος μπροστά στη σημαία, αρχίζουν και τελειώνουν όλοι οι δρόμοι της παιδόπολης. Η μεγάλη τραπεζαρία, με τα μαγειρεία από κάτω, είναι ακριβώς μπροστά. Ένα ανηφορικό δρομάκι αριστερά φέρνει στους τέσσερις θαλάμους κι ένα πιο ανηφορικό ψηλά στη βιβλιοθήκη και λέσχη. Δεξιά ο δρόμος χαμηλώνει λίγο, περνά δίπλα από τη μεγάλη αλάνα με τη γέρικη βελανιδιά στην άκρης της και μετά χωρίζεται. Ένα μονοπάτι οδηγεί στην παλιά εκκλησιά της Παναγίας, ένα άλλο παίρνει την πλαγιά δίπλα από τις ιματιοθήκες και τον φούρνο και φέρνει στους τέσσερις θαλάμους, την τραπεζαρία και την λέσχη του Κάτω Συγκροτήματος, το μεσιανό δρομάκι κατεβάζει με μερικά σκαλοπάτια στο δεύτερο μεγάλο πάτωμα, κάτω από την εκκλησία. Εδώ μέσα στους βαθιούς ίσκιους από τα πλατάνια και τα καβάκια, μια παλιά πέτρινη βρύση τρέχει χειμώνα καλοκαίρι και δίπλα της είναι ο παιχνιδότοπος με τις κούνιες, τις τραμπάλες και μερικά μονόζυγα. Πιο χαμηλά αριστερά, είναι τα λουτρά και δεξιά το Αρχηγείο. Κοντά του είναι μερικοί ακόμη θάλαμοι, αλλά πιο μικροί, για το προσωπικό. Στο μεγάλο ξέφωτο πιο κάτω, μπροστά στο σχολείο μας, απλώνεται το γήπεδο με τις δύο εστίες του. Ένα μικρότερο γήπεδο βρίσκεται στο Άνω Συγκρότημα, πίσω ακριβώς από τη βιβλιοθήκη του και κοντά του ένας ακόμη εξώστης ... απ' όπου έχεις από τη δυτική μεριά, ολόκληρη την παιδόπολη στα πόδια σου" Περιγραφή από το βιβλίο: "Χαρίση, Αντωνία. Παιδόπολη "Καλή Παναγιά" : εκεί που η ιστορία συνάντησε τα παιδιά. Βέροια : Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας, 2017, σσ.65-65" (EL)
Αντίγραφο (EL)

Ζυγουλιάνος, Στέργιος -- Διαθέτης (EL)

[Φωτογραφία] (EL)



[1950 ή 1951]


Ορφανά και ορφανοτροφεία -- Ελλάς -- Βέροια (Ημαθία) (EL)
Συλλογή Τοπικού Ενδιαφέροντος (EL)
Συλλογή Στέργιου Ζυγουλιάνου (EL)
Καλή Παναγιά (Ημαθία) -- Φωτογραφικά λευκώματα (EL)
Orphans and orphanages -- Greece -- Veria (Imathia) (EN)
Stergios Zigoulianos Collection (EN)
Local Interest Collection (EN)
Kali Panagia (Imathia) -- Photograph albums (EN)


Βέροια: [χ.ό.],[1950 ή 1951] (EL)

Εικόνα

Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.