Άγιος Γεώργιος έφιππος και οι απόστολοι Πέτρος και Παύλος, εικόνα φορητή

Άγιος Γεώργιος έφιππος και οι απόστολοι Πέτρος και Παύλος, εικόνα φορητή
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Άγιος Γεώργιος έφιππος και οι απόστολοι Πέτρος και Παύλος, εικόνα φορητή (EL)
Saint George on horseback and apostles Peter and Paul, portable icon (EN)

Η εικόνα χωρίζεται με κόκκινη ταινία σε δύο διάχωρα. Στο επάνω και μικρότερο απεικονίζονται οι άγιοι Πέτρος και Παύλος, ενώ στο κάτω έφιππος ο δρακοντοκτόνος άγιος Γεώργιος. Η ζωγραφική έχει υποστεί σημαντικές φθορές, πιθανότατα από καθαρισμό. Οι κορυφαίοι Απόστολοι εικονίζονται έως κάτω από τη μέση, ελαφρά στραμμένοι ο ένας προς τον άλλο, κρατώντας με το αριστερό χέρι τους κλειστούς κώδικες. Ο Πέτρος είναι ντυμένος με λαδί ιμάτιο, ενώ ο Παύλος φοράει γαλάζιο χιτώνα και ρόδινο ιμάτιο. Με το δεξί χέρι κρατούν μαζί ένα ομοίωμα ναού. Ο ναός έχει οκταγωνική κάτοψη, μαρμάρινη εξωτερική επένδυση και τρούλο με φανό. Φέρει τοξωτά ανοίγματα, μέσα από τα οποία διακρίνεται η αγία Τράπεζα καλυμμένη με κόκκινο ύφασμα. Στο κάτω διάχωρο, σε χρυσό βάθος και μπροστά από χαμηλούς βράχους, ο σγουρομάλλης, αγένειος νεαρός άγιος Γεώργιος καλπάζει προς τα αριστερά. Φοράει αλυσιδωτό πουκάμισο, χρυσό θώρακα και επωμίδες με λεοντοκεφαλές. Ο κοντός κόκκινος μανδύας του, δεμένος μπροστά με κόμπο, ανεμίζει προς τα δεξιά, πάνω από το κεφάλι του νεαρού αιχμαλώτου των Βουλγάρων, που μόλις έχει απελευθερωθεί. Το άσπρο άλογο με την πλούσια ιπποσκευή σηκώνεται στα πίσω πόδια. Ο Άγιος κρατάει με το αριστερό χέρι τα ηνία, ενώ γυρίζει το σώμα πίσω και βυθίζει με το δεξί χέρι το κοντάρι στο στόμα του δράκου. Το θηρίο με τα κόκκινα φτερά κείτεται στο έδαφος. Στην αριστερή γωνία φαίνεται τεταρτοκύκλιο ουρανού. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Zakynthos (EN)

Εικόνα φορητή (EL)
Portable icon (EN)

Ξύλο (EL)
Wood (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)

Πλάτος: 40.5 εκ. Ύψος: 61.0 εκ. (EL)


1550 AD - 1599 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

M2I12O



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.