Σταύρωση, εικόνα Δωδεκαόρτου από το τέμπλο του καθολικού της Ιεράς Μονής Στροφάδων

Σταύρωση, εικόνα Δωδεκαόρτου από το τέμπλο του καθολικού της Ιεράς Μονής Στροφάδων
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σταύρωση, εικόνα Δωδεκαόρτου από το τέμπλο του καθολικού της Ιεράς Μονής Στροφάδων (EL)

Στον κεντρικό άξονα της εικόνας απεικονίζεται ο νεκρός Χριστός προσηλωμένος στο σταυρό, ο οποίος είναι στερεωμένος σε βραχώδες ύψωμα, το Γολγοθά. Φοράει στενό περίζωμα, που η άκρη του κυματίζει ελεύθερα. Το σώμα του, που κάμπτεται έντονα αποδίδεται με πλαστικότητα. Από τα χέρια, την πλευρά και τα πέλματα ρέει αίμα, που κυλάει μέσα στο σπηλαιώδες άνοιγμα χαμηλά, όπου απεικονίζεται η κάρα του Αδάμ. Αριστερά, η Παναγία τείνοντας το δεξί χέρι προς τον Υιό της και έχοντας το αριστερό στην παρειά της, υποβαστάζεται από μια γυναίκα με ξέπλεκα μαλλιά. Πίσω, προβάλλουν δύο ακόμη γυναίκες. Δεξιά, ο Ιωάννης γέρνει την κεφαλή με θλίψη, φέρνει το δεξί χέρι μπροστά στο στήθος, ενώ με το αριστερό συγκρατεί το ιμάτιό του. Πίσω του, ο εκατόνταρχος Λογγίνος ομολογεί τη θεότητα του Χριστού. Πυκνά μαύρα σύννεφα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα του χρυσού βάθους. Η παράσταση ακολουθεί παραδοσιακά εικονογραφικά πρότυπα της κρητικής ζωγραφικής, σε συνδυασμό με δάνεια από την ιταλική τέχνη, όπως ο μαύρος κάμπος. Στοιχεία της ιταλικής τέχνης είναι επίσης το μαλακό πλάσιμο της σάρκας και η στάση του σώματος του εσταυρωμένου Χριστού. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Zakynthos (EN)

Εικόνα επιστυλίου τέμπλου (EL)
Templon beam icon (EN)

Ξύλο (EL)
Wood (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)

Πλάτος: 33.0 εκ. Ύψος: 46.0 εκ. (EL)


1676 AD - 1699 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

2MBRQP



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.