Πεντηκοστή, εικόνα Δωδεκαόρτου από το τέμπλο του καθολικού της Ιεράς Μονής Στροφάδων

Πεντηκοστή, εικόνα Δωδεκαόρτου από το τέμπλο του καθολικού της Ιεράς Μονής Στροφάδων
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πεντηκοστή, εικόνα Δωδεκαόρτου από το τέμπλο του καθολικού της Ιεράς Μονής Στροφάδων (EL)

Μπροστά σε μνημειακό οικοδόμημα που αποδίδεται με προοπτική, οι δώδεκα Απόστολοι κάθονται σε ξύλινο σύνθρονο με πλάτη και υποπόδιο και συνομιλούν κάνοντας ζωηρές χειρονομίες. Στα κεφάλια τους επικάθονται πύρινες γλώσσες που έχουν κατέβει από τον ουρανό. Στο μέσον κάτω, μέσα σε τοξωτό άνοιγμα που δημιουργείται από το ημικυκλικό σύνθρονο, απεικονίζεται γεροντική μορφή, που φοράει αυτοκρατορική κόκκινη στολή και στέμμα. Κρατάει ένα ύφασμα με δώδεκα τυλιγμένα ειλητάρια που συμβολίζουν τους δώδεκα κλήρους, με τους οποίους μοιράστηκε η οικουμένη για να κηρυχθεί ο λόγος του Θεού από τους Αποστόλους. Η μορφή αυτή , που εικονογραφικά αποδίδεται όπως η προσωποποίηση του Κόσμου στην παράσταση της Πεντηκοστής, είναι ο προφήτης Ιωήλ, σύμφωνα με την επιγραφή που τη συνοδεύει. Ο προφήτης Ιωήλ αντικαθιστά συχνά την προσωποποίηση του Κόσμου στη ζωγραφική των ιονίων νήσων. Η παράσταση ακολουθεί παραδοσιακά εικονογραφικά πρότυπα, που πέρασαν στην κρητική ζωγραφική του 15ου αι. Οι μορφές χαρακτηρίζονται από μαλακό πλάσιμο και βαριές αναλογίες. Πιθανώς παραγωγή ζακυνθινού εργαστηρίου. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Zakynthos (EN)

Εικόνα επιστυλίου τέμπλου (EL)
Templon beam icon (EN)

Ξύλο (EL)
Wood (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)

Πλάτος: 33.0 εκ. Ύψος: 46.0 εκ. (EL)


1676 AD - 1699 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

QPQSM5



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.